Modni dodatek! – MINI Cooper SD 5D

Obisk trgovine ni na mojem seznamu dnevnih opravkov. Mogoče se dvakrat tedensko ustavim v najbližjem najboljšem sosedu, vendar še to za osnovne stvari. Celo bencinsko črpalko obiščem večkrat tedensko, ki zdaj ponuja več izdelkov kot supermarket, pošta in hobi program skupaj. Enkrat letno pa si vzamem čas za nakupovanje oblačil v Italiji.

Moja nakupovalna kondicija tako ni v najboljši formi, zato me pomerjanje oblačil po obisku petih trgovinic povsem utrudi. Sledi kavica, šoping, kosilo, šoping obuval, pijača in vožnja v domovino. Nazadnje pa sem naredil pionirsko napako, saj sem pomagal pri izbiri ženske torbice. Modni dodatek, ki bi naj ustrezal določenemu kosu oblačila, za določeno priložnost, da ga vidi določena oseba, je težko izbrati. Čeprav meni vse torbice zgledajo enako in imajo načeloma enako funkcijo, temu ni tako v ženskem nakupovalnem postopku.

Najprej se določi barva, potem se koleba med velikostmi in nazadnje se določi vzorec. Par ur za tem, ko se najde prava velikost, izbrana barva ne ustreza vzorcu, vendar vzorec na torbici je všečen. Preden poteče solza, prodajalka brska po skladišču med artikli, da bi boljši polovici ustregla. Sledijo si še posebni parametri kot je število predalov, dolžina pasa, debelina in dolžina ročajev,…parametrom ni konca ne kraja. Podobno lahko zapišem za modele družine MINI, ki ponuja nešteto možnosti izbire. Slednja se je zdaj še otežila, saj je MINI predstavil petvratno različico britanskega originala. Torej, večjo torbico in s tem predstavnicam ženskega spola otežil izbiro.

Več predalov (beri: vrat), več problemov.

mini 5d 17

MINI 5D ponuja prostor za štiri mične gospodične in več prostora za cunje. Povečanje dolžinskih centimetrov bo posledično predstavljalo težavo pri bočnem parkiranju. Sicer pa je avtomobil še vedno dolg ‘zgolj’ štiri metre.

Naša izbira torbice je bila dinamična, primerna za sprehod med boksi F1 ali MotoGP. Zapeljiva rdeča barva je bila odeta v črne dekorativne vzorce, s krom vstavki. Dodatni so bili športni elementi paketa S, ki je dodal športne odbijače spredaj in zadaj, stranske pragove, pokrov motorja z odprtino za zajem zraka, zadnji strešni spojler ter sredinsko nameščena zaključka izpuha. Za piko na i še 18-palčna platišča. Športni pridih se je naselil tudi v notranjost, kjer voznika najprej objame športni sedež, v roke pa se mu poda debel volanski obroč. V kabini najdemo veliko odlagalnih prostorčkov, ergonomija je dobra, originalnost modela pa se pohvalno ohranja.

Ob toliko športnosti bi pod pokrovom pričakovali bencinskega razgrajača, a se je na mesto njega vrtel dizelski stroj. Ta razvije 125 kW (170 KM), kar je poštena moč za modni dodatek, ki lahko z mesta do 100 km/h pospeši v 7,4 sekunde. Poleg tega pa na potovanju v povprečju porabi 6 litrov goriva na 100 kilometrov. Vozna dinamika je kljub večjim dolžinskim meram in dodatnim parom vrat ostala nespremenjena – torej fantastična.

Zabavna za vsakdan in dirkalno resna, kadar je to potrebno.

Volanski mehanizem je neposreden, voznik zazna vsakršno informacijo s cestišča. Vstopne hitrosti v zavoje so, zaradi odličnega krmilnega sistema in podvozja, nepredstavljivo visoke. Za dodaten užitek je možno elektronski nadzor popolnoma izklopiti. Seveda je MINI Cooper SD tudi udoben in povsem kultiviran dnevni spremljevalec po mestnih ulicah, kot ženska torbica.

V kolikor ga najdete v izložbi, vas bo takšen stal nekaj več kot 33 tisoč evrov, kar je v svetu modnih dodatkov le kaplja v morje.

Motor

Turbodizelski, štirivaljni, vrstni, 16 ventilov, 1.995 ccm, 125 kW (170 KM) pri 4.000/min, 360 Nm pri 1.500/min. Poraba goriva (EU) 5,0/3,6/4,1 l/100 km. CO2: 109 g/km.

Prenos moči

Pogon na sprednji kolesi, Šeststopenjski ročni menjalnik. Gume 205/40 R18 (Pirelli).

Podvozje in karoserija

Kombilimuzina, 5 vrat, 4 sedeži. Dolžina 4,005 m, širina 1,727 m, višina 1,425 m. Medosna razdalja 2,567 m. Prtljažnik (normno) 278 l. Posoda za gorivo: 44 l. Mase: prazno vozilo 1.230 kg, dovoljena skupna masa 1.755 kg. Največja hitrost (km/h): 225 Pospešek 0-100 km/h (s): 7,4

Poraba goriva (l/100 km): Testno povprečje: 6,2

Osnovni model (MINI 5D One): 17.500 EUR

Testno vozilo (MINI 5D COOPER SD): 33.456 EUR