Električna lastovka. – Renault ZOE

Električna mobilnost se nam približuje počasi in previdno, ker pomislite, če bi v tem trenutku vse avtomobile zamenjali z električnimi, bi poraba električne energije tako enormno narasla, da tega naš sedanji elektro sistem tudi pod razno ne bi zmogel napajati.

Zato se ne razburjajte, da električnih avtomobilov (še) ni. So, čeprav še precej eksotičnih oblik, so precej dragi in z omejenim dosegom. Ampak tudi to se počasi spreminja. Ena od takih lastovk je prav gotovo ZOE. Avtomobilček z zelo prikupno obliko je dovolj prostoren za pet oseb in prtljago ter ima celo zelo sprejemljivo ceno.

Renault ZOE je bil že v samem začetku konstruiran kot električno vozilo, čeprav je na hitro podoben Cliu. Tudi z dolžino malo čez 4 metre je tam nekje. Ponuja celo za deset odstotkov večji prtljažni prostor kot Clio (338 litrov). Značilne zanj so okrogle oblike in modrikasti odtenki tako v prednjih in zadnjih lučeh, modro zatemnjenih steklih ali modrikastemu »rombu« na maski. Tudi notranjost je oblikovana nekoliko drugače kot smo je vajeni. Prevladujejo predvsem svetli materiali, nekateri celo mehki (bolj prijetni) na otip.

Futuristični Clio!

Merilniki so seveda prilagojeni električnemu delovanju, zato prikazujejo tudi podatke, ki jih večina ni vajena, ampak na TFT zaslonu je na srečo mogoče pričarati vse. Na srečo podatkov tudi ni preveč in so logično berljivi, tako, da se vozniku s tem ne bo treba obremenjevati.

V tem pogledu je električni ZOE prav gotovo med vozniku prijaznejšimi avtomobili. Pravzaprav je podatkov precej manj, kot jih vsiljujejo nekateri z elektroniko preobremenjeni sodobni avtomobili, kar je seveda pohvalno. V tem pogledu se torej električnega avtomobila ni treba bati.

IMG_5794

Tudi vožnja je povsem enostavna.

Renaultova kartica za elegantno vstopanje in izstopanje ter zagon s pritiskom na gumb je že dobro znana in uporabna zadeva. Ropota ob zagonu seveda ni in le po izpisu Ready smo lahko prepričani, da je avtomobil pripravljen za vožnjo. Samodejni menjalnik je po načinu uporabe enak kot pri klasičnih »avtomatikih«, voznika pa seveda pričakata tudi normalna pedala za »plin« in zavoro (kot avtomatik). Le zvok indikatorja smernikov je nenavaden in povsem drugačen.

Volan se odziva predvidljivo, vodljivost je dobra, pospeški zelo solidni, le končna hitrost bo morda koga, ki je vajen večjih hitrosti, nekoliko presenetila. Še posebej, če je vključen program Eco, ko elektronika pusti le do hitrosti 95 km/h. Z izklopljenim Eco programom pa ZOE tudi ne »potegne« prek 135 km/h. Ja, priznam nekoliko čuden občutek.

Da pa jasno vedeti, da je ZOE namenjen predvsem krajšim, mestnim vožnjam. To seveda voznik dobro ve tudi zaradi dometa, saj že preden se odpravlja na pot razmišlja kako daleč lahko gre, da se bo še lahko vrnil domov. Z enim polnjenjem baterije seveda. Sicer je polnilnih postaj čedalje več, pa vseeno je postanek ne eni izmed njih lahko bistveno daljši kot je to pri polnjenju fosilnega goriva.

Nova navada.

Polnjenje baterije pa je tudi ena največjih razlik na katero se je treba navaditi. Na domači »navadni« vtičnici je najbolj elegantno polnjenje ponoči saj traja kar nekaj ur (8 do 10).  Najbolje je seveda polniti v garaži, drugače je priporočljivo imeti posebno zunanjo vtičnico, tistim živečim v blokih pa je takšna mobilnost skoraj onemogočena. Preostane jim polnjenje na javnih mestih, kar pa ponavadi ni prav blizu doma. Tudi ena izmed slabosti.

IMG_5958

Renault ZOE poganja (prednji kolesi) spredaj vgrajen elektromotor z močjo 65 kW in navorom 220Nm. 420-voltna beterija ima zmogljivost 22 kWh in s tem ZOE lahko prevozi do 210 km, kot pravi homologacija. Seveda je realnost povsem druga.

Realni doseg je nekje med 100 do 150 km. Povprečje na testu okoli 130 km. Vse je v veliki meri odvisno tudi od razmer in načina vožnje. Poletna vožnja z vključeno klimo seveda zahteva nekaj več elektrike, presenetljivo pa je, da klima deluje zelo dobro. Bolj je problematično gretje, ki je zelo počasno saj ne dosega takšnih temperatur kot smo jih vajeni pri motorjih z notranjim izgorevanjem. To zna biti velik problem seveda pozimi

Pozimi avto vedno ogret!

Ena izmed dobrih stvari je, da lahko avtomobil ogrejemo že doma med polnjenjem. Prav tako lahko s posebnim gumbom na kartici za odklepanje na daljavo vključimo klimo in prezračevanje še preden se usedemo v avtomobil. Ampak ne pozabimo, da z vsakim vključenim porabnikom zmanjšamo domet. Za varčnejšo vožnjo je na voljo Eco gumb, ki lahko za 10 odstotkov zmanjša moč porabnikov (motor, klima…). Ampak potem so tudi hitrosti manjše. Nekaj energije sicer lahko pridobimo nazaj tudi pri zaviranju ali pri vožnji po klancu navzdol.

In ko smo že pri polnjenju in porabi »goriva« je seveda razveseljivo, da je elektrika še bistveno cenejša od fosilnih goriv. Tako lahko dolgoročno kar nekaj prihranimo. Vendar se tukaj skriva majhna past. Ob nakupu plačamo namreč le avtomobil.

Baterija je v najemu.

Najem baterije je mesečni strošek in se giblje od najmanj 79 evrov (za 3-letno pogodbo v primeru da na prevozite več kot 12.500 km letno), do 122 evrov letno če prevozite 20.000 km. Baterija je namreč ena dražjih (trenutno) komponent avtomobila in je najbolj podvržena iztrošenju. S tem sicer pridobite neomejeno garancijo s 24- urno asistenco. Ko kapacitete pade pod 75% jo zamenjajo in poskrbijo za varno reciklažo. Z zamenjavo pa dobite tudi novo, najnovejšo (boljšo!) tehnologijo. Kar pa je tudi nekakšna prednost. Vendar dolgoročno tudi bistveno podraži avtomobil.

Vsekakor je ZOE uporaben električni avtomobil, ki je naprodaj za zmerno ceno in dostopen tudi navadnim smrtnikom. Elegantna oblika in uporabna prostornost le še potrjujeta to dejstvo. Seveda se je treba nekoliko prilagoditi in privzeti neke nove navade, ampak ZOE le potrjuje to, da »električna mobilnost« vseeno ni tako nedostopna kot se lahko včasih zdi.

 

Specifikacije

Motor

Elektromotor, sinhroni, največja moč 65 kW (88 KM) pri 3000 do 11.300 vrtljajiih/min, največji navor 220 /250 Nm pri 2500 vrt./min, Li-ion baterija, delovna napetost 420 V, kapaciteta 22 kWh, masa baterije 290 kg. Polnjenje eno ali trifazno od 2 do 22 kW. Čas polnjenja: pri 3 kW (16-A enofazni Wall box) = 6-9 ur; pri 22 kW (32-A trifazna polnilna postaja) = 1 ura (80%napolnjenost).

Prenos moči

Pogon na prednji kolesi. ESP, ASR. Brezstopenjski samodejni menjalnik CVT, reduktor.  Gume 205/45 R 17 (Michelin Prymacy3).

Podvozje in karoserija

Kombilimuzina, 5 vrat, 5 sedežev. Dolžina 4,085 m, širina 1,730 m, višina 1,562 m. Medosna razdalja 2,588 m. Prtljažnik (normno) 338 l. »Gorivo«  22 kWh. Mase: prazno vozilo 1503 kg, največja dovoljena skupna masa 1943 kg, dovoljena obtežba 440 kg. Prikolica z zavoro/brez zavore: po homologaciji ni predvidena.

 

Največja moč kW (KM):  65 (88)

Največja hitrost (km/h): 135

Pospešek 0-100 km/h (s): 13,5

Poraba »goriva« (l/100 km)

Standardizirana poraba (Wh/km):        4,8

Povprečni doseg na testu (km): 120

Povprečna poraba na testu (kWh/100 km): 20,6

Osnova cena: 20.490 EUR

Cena testnega avtomobila (Zen): : 22.389 EUR

Cena najema baterije EUR/ mesec: od 79 do 122

Subvencija eco sklada do konca leta 2015: 5000 EUR

Končna cena z odšteto subvencijo: 17.398 EUR