Glava, ne srce… Nisem več prepričan. – Hyundai i40 Wagon 1.7 CRDi Style

Po vseh teh letih še vedno priznam, da na znamko Hyundai gledam nekako zviška. Upravičeno? Ne, niti najmanj. i40 je dokaz, da so Korejci dorasli svoji konkurenci, ponekod pa so jo celo prehiteli.

Zakaj? Odgovor je preprost. Severna Koreja je v časovnem pasu GMT+9. To pomeni, da medtem, ko mi spimo oni ustvarjajo. “Kaj pa takrat ko Evropejci ustvarjamo in Korejci spijo?” bo vprašanje tistih zvedavih. Ne spijo! Razvojni center imajo tudi v Evropi. Sicer ne vem kaj tam počnejo, ampak zagotovo ne igrajo pasjanse in tri v vrsto.

Pravzaprav je i40 skrit presežek.

Skrit, ker sem ga tudi sam podcenjeval. Sprva sem bil zategnjen glede notranjosti, in bi bil še naprej, če se nebi parkrat zaporedoma presedel iz evropskega  nekaj tisočakov dražjega konkurenta v korejskega. Ne loči ju veliko, stilsko je v mojih očeh i40 celo bolj dovršen, pri popolnoma isti širini pa neprimerljivo prostornejši.

nocna2

Sprva zmoti zgolj visoko nameščen voznikov sedež, a boste po nekaj vstopanjih in minutah to pozabili. Morda tisti z občutljivo hrbtenico celo cenili. Materiali so popolnoma zadovoljivi, le en čriček se je naselil nekam v prtljažni prostor. Ampak vam povem, da je bratranec od tega črička prebival tudi v sto tisočakih vrednih terencih. Nič spornega.

Zunaj sem nekoliko ravnodušen, odlično zaključen karavanski zadek zmoti kakšna čudno speljana linija, to da je kljun prekratek pa smo navajeni. Na žalost.

Tehnika. Naj najprej grajam ali hvalim?

Bom najprej grajal, ker zamer res ni veliko in niso tako zelo moteče. Zakaj imamo pametni ključ, ki je samo pol pismen (khm, ali pa sem pol pismen jaz, ker ne berem navodil)? Vrata boste lahko odklenili s ključem v žepu, ampak samo in zgolj s pritiskom na gumb kljuke. Ko se boste oddaljili se ne bo zaklenil sam, niti se ne bo odklenil sam ko boste potegnili za kljuko in niti se ne bodo poklopila ogledala in vam dala vedeti, da je vaš i40 varno zaklenjen. Kako 2010!

Prtljažnik se ne odpira sam od sebe. Kako 2010, jaz pa sem 2016 razvajen. Parkirni senzorji spredaj se ne vklopijo sami od sebe pri nižji hitrosti, ampak samo, ko pretaknete iz R v D. Zakaj?

nocna4

Ker sem z grajami zaključil bi rad razčistil eno veliko dilemo, ki se zagotovo podi po glavah mnogih pol odločenih kupcev. 1,7 litra. Ja, samo številka vas bo zmotila in pa seveda nižji in cenejši razred registracije. Popolnoma zadosti za zmerne družinske očete in mamice. Različica s 141 konji, ne vem koliko kilovati (delite z 1,36, če vas zanima) je popolnoma na nivoju znamenitih 140 konjskih dvolitrašev. Kombinacija s sedemstopenjskim dsg menjalnikom (ja, prav ste slišali) pa je naravnost odlična. Prisežem da je v določenih pogledih celo pred evropejskimi dvosklopčnikimi. Naravnost odlično prestavlja in celo speljuje. Parkrat se je malenkost zmedel, ampak sem se tudi sam. Poraba pa se je pri tej kombinaciji zaustavila na dobrih šestih litrih. Kot po navadi pa vožnja ni bila pretirano varčna.

Peljali se boste kot gospod, nič kaj preveč hrupno ne bo in popolnoma spodobno se boste premikali. Zgolj volan je premehak in je na tisti bolj anemični strani, dirkači boste razočarani. Počutje vseh ostalih pa ne bo nič kaj prizadeto.

Za slabih 30 tisočakov ponuja i40 ogromno, prostora, tehnike in udobja.

Popolnoma na nivoju evropskega potrošnika. In če sem rekel, da se Hyundaija kupuje z glavo in ne s srcem, bom za konec ostal pri tej trditvi. Čeprav zdaj, ko sem vrnil ključe nisem več tako sto odstotno prepričan, da je zgolj pamet tista, ki bi premaknila tehtnico v njegovo smer…

Motor

Turbodizelski, štirivalnji, vrstni, 16 ventilov, 1.685 ccm, 104 kW (141 KM) pri 4.000/min, 340 Nm pri 1.750/min. Poraba goriva (EU) 5,9/4,9/5,1 l/100 km. CO2: 134 g/km.

Prenos moči

Pogon na sprednji kolesi. Sedemstopenjski samodejni menjalnik. Gume: 205/60 R16 (Hankook).

Podvozje in karoserija

Karavan, 5 vrat, 5 sedežev. Dolžina 4,775 m, širina 1,815 m, višina 1,470 m. Medosna razdalja 2,770 m. Prtljažnik (normno) 553-1.719 l. Rezervoar: 70 l. Mase: prazno vozilo 1.614 kg, največja dovoljena masa 2.030 kg.

Največja hitrost (km/h): 200

Pospešek 0-100 km/h (s): 11,0

Poraba goriva (l/100 km): Testno povprečje:  6,2

Osnovni model: 23.990 EUR

Testno vozilo: 29.540 EUR

5 stvari, ki jih morate vedeti o novem Hyundaiju i30

Ali potrebuješ več kot to? – Hyundai Elantra 1.6 Style

6 dejstev, o novem Hyundai Grand Santa Fe