Mini sončni dnevi – MINI Cooper S Cabrio

Madonna, Kristen Stewart, Lily Allen, Britney Spears in še mnogo svetovnih zvezdnic si lasti brez-strešnega MINI-ja. Legenda je očitno med zvezdnicami postala velik hit in statusni simbol.

Če je Prius predstavljal simboliko okoljskega ozaveščenca za volanom, potem za volanom MINI-ja sedijo ljubitelji zabave polnega življenja.

Še zdaleč pa to ne pomeni, da v tega kabrioleta ne posadi zadnjice moški. Ravno nasprotno. Ne glede na to, da je zaradi platnene strehe, ki se mimogrede lahko odpre v dveh stopnjah (targa ali cela), avto dobil nekaj dodatnih kilogramov zaradi ojačitve, se še vedno čez ovinke pelje kot gokart.

V različici S ponuja 190 konjev in pospešek z mesta v dobrih sedim sekundah. Bolj kot sama zmogljivost, vzdušje pri odprti strehi pričara pokanje iz izpušnega sistema med prestavljanjem, kar je definitivno razlog, da moškega zlahka ne boste zvlekle iz vašega MINIja.

mini-cabrio-s-6

”Šiki piki!”

Zgleda dobro. Tako rahlo retro, s tistim nagrbančenim platnom ob zloženi strehi zažiga, čeprav preglednost trpi. A za lepoto je treba potrpet. Kromirana vratca za gorivo, klasičen sredinsko nameščen dvoji zaključek izpušne cevi na zadku, reža za zrak na pokrovu motorja in velike okrogle luči. Kombinacija preteklosti in sedanjosti se združuje še v potniškem delu, kjer posrečena barva usnja kombinirana z belimi šivi povzroči cedenje slin.

Kabriolet ponuja štiri sedeže in povsem solidno prostornino prtljažnika. Ker bodo zadnji sedeži bolj redko v uporabi, mogoče le za prevoz prijateljev skozi mesto do bližnjega kafiča in nazaj, bo zato na voljo več prostora za prtljago. To pa posledično pomeni, da prtljago v prtljažnik zložimo pod poličko in se prepustimo vetru v laseh.

mini-cabrio-s-13

Nastopaška mini formula se v svobodnega užitkarja spremeni v petnajstih sekundah, kolikor traja zlaganje platnene strehe. Za najboljšo vetrno izkušnjo se moraš vozit s spuščenimi stekli. Da tornado ne odpihne sleherne stvari iz vozila je priporočljivo stekla dvigniti, za popolno brezvetrje v ”kabini” pa namestiti vetrno mrežo. Ko je streha zaprta ponuja dobro zvočno izolativnost. Le na avtocesti boste slišali, kako se zrak vrtinči okoli vozila in takrat je piš vetra malce moteč.

Po mojem pa je tako ali tako kabrioleta ”vlačiti” na avtocesto grešno dejanje. Meni kabrioleti delujejo podobno kot motorji, s katerimi se je neumno ”fijakati” po avtocestah, saj se bolj domače počutijo na razgibanih regionalnih cestah. Scena Jadranske magistrale, kultna britanska brez-strešna žepna raketa in dober komad na radiu so sestavine za popoln poletni dopust.

MINI po vzoru Austina Seven

Šestvratni MINI s štirikolesnim pogonom

MINI Countryman. Drugič.