Najbolj vroča ‘frizerja’ v mestu! – Mazda MX-5 vs. MINI Coopes S Cabrio

Za ta dva kabrioleta moški slepo trdijo, da sta namenjena ‘frizerjem’, čeprav si ju bolj želijo v garaži, kot Kim Kardashian v postelji. Ne-ne, kot Jessico Albo v postelji.

Razlog za lastitev je zelo preprost. Zgledata simpatično, ponašata se z bogato zgodovino in ponujata veter v laseh za sorazmerno dostopno ceno. Ustvarita izjemen užitek vožnje in prisegata na klasično platneno streho.

Čeprav sta si Mazda MX-5 in MINI Cooper S Cabrio podobna, sta hkrati tako zelo različna. Poti se razidejo pri pogonu.

Vzvišen Britanec, ustrežljiva Japonka!

mini-vs-mazda-8Enega ženejo sprednja, drugega zadnja kolesa. V Britancu sopihajo turbopuhala, medtem ko Japonko poganja dobri stari atmosferski motor. Štirisedežnik stavi na udobje in kvaliteto ter ga ne briga odvečna teža. Dvosedežna samurajka pa je premišljeno skonstruirana in pri njej šteje vsak odvečen gram. Gram na gram, kilogram.

Kljub varčevanju gramov se v notranjosti Mazde ne počutiš kot v jami. Ima osrednji zaslon s sistemom HMI, Recaro sedeže z vgrajenimi zvočniki, gretje sedežev, klimatsko napravo instrumentno ploščo in še cel kup varnostnih pripomočkov. Na drugi strani je MINI ponujal še izbiro voznih programov, električno pomično streho in par bonbončkov.

[table id=10 /]

Vzgib roke prehiti elektromotor!

Kabriolet se mora hitro sleči. Odločilne so sekunde. Izvedel sem praktičen test, koliko časa traja, da se streha avtomobila zapre skupaj s stekli vred. Štoparica in tri, dve, ena, zdaj. V Mazdi sem postopek opravil v 7,9 sekunde, v MINIju pa si je elektrika vzela 17,8 sekunde. Torej, če pridete v nevihto boste manj mokri v Mazdi.

mini-vs-mazda-12

Moč ali kilogrami?

Naslednji preizkus je vseboval pospeševanje. MINI ima 192 konjev in tehta 1.370 kilogramov. Mazda 160 konjev in 1.090 kilogramov. V teoriji je MINI hitrejši, v praksi pa je Mazda gladko nabrisala MINIja v pospeševanju do 100 km/h. Očitno 300 kilogramski višek ne nadomesti niti samodejni menjalnik kot tudi ne 30 konjev več.

MINI za opravke, Mazda za pobeg

Lažje vstopanje, več prostora za ljudi in prtljago naredijo MINIja prijaznega za vsakodnevno uporabo. Z nekaj prilagajanja je lahko tale MINI prav soliden prvi avtomobil. Na drugi strani pa je Mazda MX-5, ki je idealna za vikend pobege. Seveda pa so vloge zamenljive.

Brez dvoma pa sta ta hip Mazda MX-5 in MINI Cooper S Cabrio najbolj vroča frizerja v mestu!

https://www.avtofotomarket.si/testi/2016/08/14/perfekcija/

https://www.avtofotomarket.si/testi/2016/11/02/mini-soncni-dnevi/