Modernizirana družina – Renault Scenic dCi 130 Bose

Precej presenetljivo je, da so me naključni mimoidoči ogromno spraševali o tem avtomobilu. Predvsem zaradi dejstva, ker gre za družinski avtomobil.

A če že osredotočimo na dizajn, je jasno zakaj. Tiste prototipne študije z modernimi linijami in velikimi kolesi so postale resničnost. Dizajnersko je novi Scenic zagotovo novo poglavje svetovnih oblikovalskih smernic. Moderne linije izstopajo in poskrbijo za zamegljeno mejo med zadnje čase popularnimi SUV vozili in nekoč priljubljenem segmentu manjših enoprostornikov.

Velikim kolesa popolnoma nič ne spremenijo vožnje novega Scenica. Še vedno je dovolj udoben, lepo požira neravnine in ravno tako nudi zadosti vozne dinamike. Vsaj toliko kolikor je lahko pričakujemo od družinskega enoprostornika. Na tem področju vsekakor ni večjih presenečen, kar pomeni, da bo Scenic brez problema obdržal vse dosedanje kupce.

Testni primerek je bil opremljen s kopico dodatkov, ki bi jih prej pričakovali v višjih segmentih. Seveda pa bo ta oprema zahtevala nekoliko višjo nabavno ceno. Široki usnjeni sedeži poskrbijo za pridih prestiža, ravno tako vsa moderna elektronika. Vse voznikove informacije so odslej, kot smo tega vajeni pri novih generacijah Renaultovih vozil, zdaj posredovane prek velike digitalne instrumentne plošče. Le ta bo spreminjala svoj izgled, glede na izbran vozniški profil.

Najpametnejši pametni ključ!

Multimedijski vmesnik ponuja ogromno zanimivih vsebin, vključno s prikazom onesnaženosti zraka okolice. Ravno tako je na visokem navoju tudi varnostna oprema, tako tista, ki skrbi za varnost voznika – npr. asistenca za ohranjanje voznega pasu, kot tista ki skrbi za varnost na parkiriščih. Parkirni senzorji zaznavajo predmete tudi ob boku vozila in ga s pomočjo asistenta samodejno parkirajo. Še vedno pa boste deležni tudi, po mojem mnenju, enega izmed najpametnejših pametnih ključev nasploh. Za razliko od konkurentov, se bo Scenic popolnoma sam zaklepal in odklepal, glede na vašo oddaljenost od vozila, ter vas zvočno in z gibanjem ogledal opozoril na stanje zaklepa.

Pogonski agregat ponuja zadosti moči za družinske potrebe in se izkaže tudi z zadovoljivo porabo. Ročni menjalnik je čisto ok, bi pa zaradi narave samega vozila sam raje preizkusil različico s samodejnim menjalnikom.

Takšna kombinacija stopnje opreme poskrbi, da je Scenic pravi potovalni enoprostonik, njegov dizajn pa bo poskrbel, da boste lahko občudovali njegove moderne linije, tudi ko se z njim ne boste vozili. Na prebrisan način združuje uporabnost prejšnjih generacij s svežino nove oblike, ki lahko močno konkurira tudi v segmentu zdaj zelo priljubljenih športnih terencev.

Renault Koleos – zajeten kos francoskega šarma

Renault Captur – križanec z novim pečatom

Borec ”križarske” vojne! – Renault Clio dCi 110 Intens