S trendi proti trendu. – Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI Innovation

Športno terenski bum dosega vrelišče. Malo vode so še dodatno prilili mogočni terenci s sedmimi sedeži, ki naj bi pokosili obstoj enoprostorcev. Pa bo ostalo zgolj pri besedah?

Že res, da ti terenci na papirju ponujajo sedem sedežev in so le ti, ko pogledamo vanje skozi zadnja vrata, lepo obdelani ter razporejeni. Vendar težava nastane, ko moramo vseh sedem sedežev zapolniti. V športnih terencih pač to ne gre, saj dinamična športna linija ter visoko dvignjeno podvozje izničita prostor za potnike. Tako podatki o številu sedežev služijo zgolj za hvalisanje o tem, kako dober družinski človek ste.

No, če ste res takšen družinski človek, potem veste, da boste v segmentu enoprostorcev našli prostorsko rešitev za vašo familijo. Mislim, da lahko uporabne sedemžnike naštejem na prste ene roke. Do nedavnega je tukaj kraljeval Espace, ki je zaplaval v crossoverske vode. Ostajajo pa Sharan/Alhambra, S-Max ter Zafira, ki med naštetimi najbolj zna zadovoljiti uporabniške zahteve družine.

V lanskem letu je Opel Zafiri namenil tako nekaj oblikovnih kot tehničnih sprememb, ki so zunaj najbolj očitne spredaj, kjer ni več znamenitih bumerangov. Nov je odbijač, maska, ki se nadaljuje v silhueto žarometov z novimi LED svetili. Bočna linija pa mi deluje malenkost bolj športno poudarjena.

Pogled v notranjost razkrije nekaj sprememb na armaturni plošči, nov volanski obroč, spremenjeno obliko in grafiko instrumentne plošče. Trenutne tehnologije so prav tako našle prostor v Zafiri. Zaslon na dotik, ki premore navigacijo in povezljivost z zunanjimi napravami…tudi Apple CarPlay. Ne manjka niti sistem OnStar, ki skrbi, da je na potovanju vse tako kot mora biti.

Druga najbolj pomembna številka za družino.

Prtljažnik sprejme od 152 do 1.792 litrov prtljage, odvisno od sedežne postavitve. Bolj kot sam volumen, bodo uporabnika impresionirale dodatne možnosti organizacije prtljažnega prostora. Rolo prtljažnika se enostavno sname z enim potegom zatiča, ki ga potem pospravimo v predal pod prtljažnim dnom. V prtljažniku lahko napnemo visečo mrežo, uporabimo obešalnike za prevoz vreč ali pa položimo gumijasto talno podlogo.

Ob vsej fleksibilni noti zadnjega dela avtomobila, niso inženirji pozabili na preostali del potniške kabine. Sprednja sedeža se hvalita z odlično ergonomijo. Voznik si z izdatno nastavljivim sedežem in volanskim drogom z lahkoto poišče idealen položaj za udobno vožnjo. Ročica menjalnika je postavljena dovolj visoko in lepo sede v voznikovo roko, medtem ko ta počiva na sredinskem grebenu. Stilsko oblikovana armaturna plošča je kvalitetno izdelana. Osebno me je zmotil le osrednji zaslon, ki z obsatranskimi deluje zastarelo ter malce uporabniku neprijazno. Namreč v Astri, Mokki ter tudi v Insignii se že bohoti velik zaslon, brez stranskih gumbov, ki pa povrhu še deluje zelo gladko.

Notranjost vozila je nasičena s predali in odlagalnimi prostori za drobnarije in malce večje drobnarije. Vsaka stvar bo našla svoj kotiček, tudi velika plastenka. Prijeten ambient v potniški kabini ustvari oprema Innovation s kupom dodatkov, tako varnostnih kot zabavnih. Za nameček še Zafira zgleda vrhunsko na cesti za velikega enoprostorca in enako se tudi pelje. S pomočjo 1,6-litrskega dizelskega motorja z močjo 100 kW (136 KM) se 1.700 kilogramov težko vozilo povsem spodobno premakne. Prestavno razmerje je dobro zastavljeno, hodi prestav so kratki in vožnja po mestu ne predstavlja posebnega napora. Na avtocesti se Zafira izkaže z zelo dobro zatesnjenostjo potniške kabine in veliko mero udobja.

Po preizkušenem ostajam mnenja, da je po dober družinski avtomobil še zmeraj treba zaviti k enoprostorcem. In če hočete biti ‘kul foter’ potem vam ne preostane drugega. Zafira pa je s celovitim paketom ter mamljivo ceno definitivno vaš ožji izbor.

Specifikacije- Opel Zafira Tourer 1.6 CDTi Innovation
Prostornina: 1598 ccm
Moč: 100 kW (136 KM) med 3.500 in 4.000 vrt./min
Navor: 320 Nm pri 2.000 vrt./min
Zmogljivosti: 191 km/h, 11,6 sek. od 0 do 100 km/h
Poraba na testu: 6,8 litra/100 km
Dimenzije (D x Š x V v mm): 4.666 x 1.928 x 1.660
Medosna razdalja: 2.760 mm
Prostornina prtljažnika: 152-710-1.860 l
Cena osnovnega vozila : 21.290 €
Cena testnega vozila: 32.638 €

Flexibilen potovalnik. – Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi Cosmo

Psom prijazen prtljažnik! – Opel Astra Sports Tourer 1.4 Turbo Innovation

Opel Insignia Grand Sport – limuzina, ki vam rezervira hotelsko sobo!