Dodatek z dodatki! – Mercedes Benz GLA 220d 4Matic Urban

Že dolgo nisem na začetku testa izpostavil cene vozila. Namreč, v premijskem razredu je slednja lahko zelo variabilna. Takšen GLA s tem motorjem in štirikolesnim pogonom stane 39 tisočakov, kar je 4 tisočake več od ”nižjevozečega brata” razreda A. No, če pa boste želeli, da vaš GLA malenkost izstopa, bo za to potrebno odšteti 52 tisočakov, kolikor je cena tega testnega primerka.

Hja, lepa reč. Za dobrih 49 evrskih tisočakov se že spogledujete z razuzdanim GLA-jem oddelka AMG, vendar tistega primerjati s tem ni najbolj relavantno, čeprav bi ga sam najverjetneje izbral. Večina Slovencev bo s temle najmočnejšim dizelskim motorjem 220d več kot zadovoljna. Preizkusili smo ga že v mnogih zvezdinih modelih, tako, da lahko znova potrdimo njegovo odličnost. Je prožen in za naravo avtomobila povsem dovolj zmogljiv. Mogoče je malenkost glasen, a se ga med vožnjo v kabino, zaradi dobre izolacije, ne sliši preveč.

Lega križanca se super, prav tako občutek na volanu. Njegovo podvozje je nekoliko bolj čvrsto nastavljeno, a še zdaleč ne neudobno. Sedemstopenjski avtomatski menjalnik skrbi za lagodno vožnjo, a se mu poznajo leta pri hitrosti pretikanja prestav. Devetstopenjski naslednik bi lahko kaj kmalu našel mesto v njem.

Prenova je poskrbela, da je GLA še bolj markanten. Nova sprednja maska in odbijač v kombinaciji s tole barvo res poskrbi za imidž na cesti. Znotraj je sprememb nekoliko manj. Nov se terenski program na gumbu za izbor voznih profilov ter posodobljen multimedijski vmesnik, ki zdaj premore tudi Apple CarPlay.

In če se vrnem na začetek. Takšen GLA 220d 4Matic stane 51.301 €, saj ima na opremo Urban navešene še kup ene dodatne opreme. S seznama boste najprej opazili velika lita platišča ter izstopajočo barvo. Ostali doplačljivi elementi pa tako ali drugače pripomorejo k splošnemu lagodju med vožnjo. Dodatki stanejo in Nemci so pač eksperti v zaračunavanju le teh.

Specifikacije – Mercedes Benz GLA 220d 4Matic Urban

Mere vozila: 4.424 mm x 1.804 mm x 1.494 mm
Medosna razdalja: 2.699 mm
Masa vozila: 1.595 kg
Prostornina prtljažnika: 421-1.235 l
Motor: Turbodizelski, štirivaljnik
Prostornina: 2.143 ccm
Moč: 130 kW (170 KM) pri 3.600 vrt./min
Navor: 350 Nm pri 1.400 vrt./min
Menjalnik: samodejni, 7-stopenjski
Pogon: štirikolesni
Največja hitrost: 218 km/h
Pospešek: 7,7 s
Poraba na testu: 6,5 l/100 km
Rezervoar: 56 l
Cena osnovnega modela: 39.310 EUR
Cena testnega modela: 51.301 EUR

Sivi labod. – Mercedes Benz GLA 220 CDI 4Matic

Mercedes-Benz predstavil prenovljenega urbanega terenca GLA

Mercedes-Benz GLA45 AMG