Več kot polovica mladih voznikov v Evropi je priznala, da so že vozili pijani ali pa so videli piti in voziti svoje prijatelje – te osupljive rezultate je pokazala nova anketa pod Fordovim pokroviteljstvom.

 

Anketa, v kateri je sodelovalo 5000 voznikov, starih od 18 do 24 let, je pokazala tudi, da jih je 32 odstotkov prisedlo k vozniku, ki je bil pod vplivom alkohola, 66 odstotkov pa jih ne pozna zakonsko dovoljene stopnje alkohola pri vožnji v svoji državi.*

Ford je naročil anketo, da bi si zagotovil boljši vpogled v navade in vedenje mladih voznikov glede uživanja alkohola in vožnje. Sodelovali so vozniki iz Francije, Nemčije, Italije, Španije in Velike Britanije. Največja verjetnost, da bo mladenič kljub pitju alkohola sedel za volan ali da vožnje ne bo odsvetoval prijatelju, ki je pil, je v Španiji (74 odstotkov), na drugem mestu so mladi nemški vozniki (65 odstotkov) in Francozi (64 odstotkov). Skupno 26 odstotkov vseh, ki so priznali vožnjo pod vplivom alkohola, je bilo prepričanih, da kljub pijanosti vozijo varno.

“Pitje alkohola in vožnja je lahko smrtonosna kombinacija in rezultati ankete poudarjajo, kako izjemno pomembno je, da se mladi vozniki zavejo tega,” je povedala Barb Samardzich, vodja poslovanja pri Fordu Evropa. Ford je lani v Evropi uvedel Fordovo šolo vožnje za reševanje življenj, nagrajeni brezplačni program za usposabljanje mladih voznikov, zdaj pa so razvili še »obleka pijane vožnje«, ki omeji vidljivost, koordinacijo in ravnotežje. Sestavljajo jo očala z omejitvijo vida, glušniki za ušesa, uteži za zapestja in gležnje ter obloge komolcev, vratu in kolen, zato so z ‘obleko pijane vožnje’ celo preprosta opravila – na primer hoja v ravni smeri – veliko težja, uporabnik pa se hitro zave, koliko težje se je pod vplivom alkohola lotiti bolj zapletenih dejavnosti, kot je vožnja.

Po podatkih Evropske komisije je 25 odstotkov vseh evropskih smrtnih žrtev v prometu povezanih z alkoholom, alkohol pa je tudi glavni dejavnik pri nesrečah s smrtnim izidom, v katerih so vključeni mladi vozniki.**

pijana obleka

Fordova »obleka pijane vožnje« je domiseln način, s katerim lahko vozniki v treznem stanju sami varno preizkusijo poguben vpliv alkohola na njihove čute in sposobnosti. Z obleko lahko pokažejo, koliko težje je izvajati sicer nadvse preprosta opravila, obenem pa jih seznanijo z nevarnostmi, ki jih prinaša vožnja pod vplivom alkohola.

Ford je »obleka pijane vožnje« razvil z znanstveniki iz nemškega inštituta Meyer-Hentschel, ki se ukvarja z raziskovanjem učinkov ovirane mobilnosti. Ford je za boljše razumevanje potreb starejših voznikov in nosečnic razvil tudi ‘obleko tretjega življenjskega obdobja’ in ‘nosečniško obleko’.

“Ko si ljudje prvič nadenejo »obleka pijane vožnje«, hitro ugotovijo, da imajo težave z vsakdanjimi opravili, ki jim sicer sploh ne namenjajo pozornosti – na primer z dvigom skodelice ali izbiranjem telefonske številke,” je povedal Gundolf Meyer-Hentschel, ustanovitelj podjetja in njegov izvršni direktor. “Na zelo pomenljiv način uporabnike seznanja s stanjem, v katerem se znajdejo pri vožnji pod vplivom alkohola.”

 

* V anketi, ki jo je po Fordovem naročilu med 12. in 20. novembrom 2013 izvedlo podjetje TNS Global, je sodelovalo 5000 voznikov, starih od 18 do 24 let, v petih državah – Španiji, Franciji, Italiji, Nemčiji in Veliki Britaniji.

** Evropska komisija (http://ec.europa.eu/transport/road_safety/specialist/knowledge/alcohol/)