Modernizacija družine.

Renault Scenic piše poglavja že od leta 1996. Od takrat je na ceste zapeljalo 4,5 milijona vozil. Pri nas se je v letu 2012 registriralo 1059 primerkov. Da bodo prodajni rezultati v prihodnje še višji pa bo, poleg modernega obraza Scenica in Grand Scenica, poskrbel križanec Xmod.

Renault Scenic in Grad Scenic

Družinska modela sledita oblikovnim smernicam Renaulta. Po novem imata vozili spredaj večji Renaultov romb, nameščen na lakirano črno podlago, ki poudarja novo masko. Živahne linije vozila  bo po novem možno odeti v bež barvo. V notranjosti je Scenic bogatejši za TFT zaslon, tehnologijo R-Link in glede na opremo tudi ozvočenje @Bose. Še vedno pa Scenic ostaja praktičen in prilagodljiv. V njem se lahko pelje 5 ali 7 oseb (model Grand), prtljažni prostor pa ponuja 470 l, 564 l (Grand-7) ali 645 l (Grand-5) volumna.

Družina Scenic je ob prenovi bila deležna novega motorja družine ENERGY. Gre za bencinski motor s prostornino 1,2-litra in močjo 96 kW. Ta porabi 15 odstotkov manj goriva kot prejšnja generacija motorja TCe 130, kar v kombiniranem ciklu pomeni približno 1 liter na 100 prevoženih kilometrov. Preostali del motorne palete sestavljajo še bencinski 1.6 16V in 1.2 TCe 115. Seznam dizlov dopolnjujejo dCi 95 (Scenic), dCi 110, dCi 130 in dCi 160 (Grand). Vsi motorji so na voljo v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Nekatere izvedenke je mogoče naročiti tudi s samodejnim menjalnikom EDC.

renault-scenic-1_800x488

Kupec lahko izbira med štirimi stopnjami opreme. Vstopni Authentique je na voljo le pri modelu Scenic. Sledijo Expression (vstopna Grand), Dynamique in Bose Edition. Cena osnovnega modela Scenica 1.6 16V Authentique znaša 17.730 evrov. Najcenejši dizel dCi 95 Authentique stane 18.630 evrov. Za večjega brata, Grand Scenic, je v osnovi potrebno odšteti 19.730 evrov (1.6 16V Expression). Vrh ponudbe z najmočnejšim dizelskim agregatom predstavlja Grand Scenic dCi 160 Bose Edition, ki je vaš za 27.580 evrov.  Doplačilo za različico s sedmimi sedeži znaša 650 evrov.

Renault Scenic Xmod

renault-scenic-6_800x533

V zgodovini Scenica lahko prebiramo poglavja o terenskih preoblekah. Začelo se je z modelom RX4, nadaljevalo z Avantura, zdaj pa je mesto zasedel športen in eleganten Xmod. Združuje pustolovske poteze križanca s prefinjenim svetom enoprostornikov. Njegovo robustnost izrazijo posebni odbijači spredaj in zadaj, zaščitne obrobe pragov in večja odmaknjenost od tal. Xmod za doplačilo ponuja opazno rumeno barvno, ki jo lahko kombinirate s tremi kompleti litih platišč. Notranjost se od ostalih Scenicov razlikuje po fiksni sredinski konzoli, športnemu volanu iz Lagune Coupe ter okrasnimi dodatki.

Renault Scenic Xmod namesto štirikolesnega ponuja sistem za nadzor oprijema prednjih koles – EXTENDED GRIP. Ta omogoča zanesljivo vožnjo ob zahtevnih vremenskih kot tudi cestnih razmerah. V načinu »Expert« sistem upravlja zavorni sistem, vozniku pa prepušča popoln nadzor nad navorom motorja. Način »Cesta« zagotavlja običajno delovanje nadzora nad oprijemom koles in se vedno znova vklopi pri hitrosti nad 40km/h. »Mehka podlaga« optimizira delovanje zavornega sistema in navora motorja glede na razpoložljiv oprijem koles. Osnovni model Scenica Xmod 1.6 16V Expression stane 19.580 evrov.

Za vse, ki se zanimate za nakup vozila, velja omeniti, da Renault v promocijski ponudbi dodaja na vse modele Scenic prihranek v višini 3.000 EUR, podaljšano jamstvo in vključeno redno vzdrževanje za obdobje 5 let ali 100.000 prevoženih kilometrov ter brezplačno obezno in kasko avtomobilsko zavarovanje v prvem letu.