Aktualna serija 5 se je prodala že v milijon primerkih, zato je razumljivo, da se je BMW odločil za premišljeno prenovo. Posodobitve zajemajo rahle oblikovne spremembe, razširjeno paleto motorjev in obogateno vsebino naprednih tehnologij BMW ConnectedDrive.

Malenkostno je preoblikovana sprednja maska. Zadnje luči so podaljšane in tanjše. Serijski pri vseh različicah so ksenonski žarometi, doplačilno so na voljo popolni LED žarometi, vključno z LED meglenkami. Kupci bodo lahko zdaj posegli po novih zunanjih barvah, aluminijastih platiščih, barvah oblazinjenja in barvah okrasnih oblog. Prvič bodo pri seriji 5 na voljo tako imenovane ‘BMW lines’. Tako se bodo lahko bodoči lastniki odločili ali za luxury line ali za modern line.

Motorna paleta v celoti izpolnjuje emisijski standard EU6. Novost v ponudbi je različica 518d, ki s pomočjo tehnologije BMW TwinPower Turbo razvije 104 kW. Najvarčnejša petica naj bi na 100 prevoženih kilometrov porabila 4,5 litra goriva. Skupno je mogoče izbirati med štirimi bencinskimi in šestimi dizelskimi motorji, pri različici Gran Turismo pa so na voljo dva bencinska in trije dizelski motorji. Še vedno je na voljo tudi hibridna različica.

Na področju asistenčnih sistemov za voznika si je BMW serije 5 pridobil svojo prednost z uvedbo asistenta za dolge luči, ki ne slepi promet iz nasprotne smeri, in sistema BMW Night Vision s prepoznavanjem oseb in živali ter Dynamic Light Spot. Od meseca novembra 2013 naprej bo vozniku podporo nudil tudi dodatni asistent pri zastoju. Sistem skrbi za občutno večjo sprostitev pri monotoni vožnji v koloni na avtocesti. Vozilo samodejno ohranja na svojem voznem pasu – tudi pri vožnji skozi ovinke. Asistent pri zastoju je sestavni del možnosti Driving Assistant Plus, kamor sodita tudi aktivni asistent za uravnavanje hitrosti s funkcijo Stop & Go in opozorilnik pred naletom s funkcijo zaviranja. Asistent za uravnavanje hitrosti, ki ga krmilijo radarska senzorja in kamera, se na prometne razmere in tudi na mirujoče ovire odziva še bolj precizno. Od meseca novembra 2013 naprej bo za limuzino in touring prav tako na voljo popolnoma samodejna parkirna asistenca.