Po več kot letu pričakovanj prvi dizajn novega podpredsednika oblikovanja, Thomasa Ingenlatha, prikazuje, kako dizajn oblikuje emocije v blagovno znamko Volvo in kaže proti novi generaciji modelov Volvo, z začetkom pri prihajajočem XC90 leta 2014.

Koncept Coupé se ponaša z elementi, ki povzemajo dizajn Volva P1800 iz 60-ih let prejšnjega stoletja. »Videz je nov, vendar nosi tudi več kot 85-letno Volvovo dediščino z velikim ponosom. Še vedno delamo na zadnji interpretaciji sprednje maske in znaka Volvo, kar bo razkrito skupaj z XC90 v naslednjem letu,« doda Thomas Ingenlath.

volvo Coupe (1) wp

Inspiriran s sodobnim, naprednim skandinavskim življenjskim stilom in dizajnom, kot tudi z ikoničnimi elementi s preteklosti, je eleganten novi Volvo koncept Coupé prvi iz serije treh konceptnih avtomobilov, ki razkrivajo možnosti oblikovanja, ustvarjenih z novo platformo Scalable Product Architecture (SPA). SPA, razvita znotraj podjetja samo za Volvo Cars, osvobaja Volvove oblikovalce in strokovnjake od omejitev prejšnjih platform.

»Volvo koncept Coupé ni futurističen sanjski avto. Oblikovan je, da pokaže možnosti naše nove arhitekture: samozavesten položaj, razmerja in najbolj pomembno dizajnerske podrobnosti. Čeprav je povsem nov XC90 popolnoma drugačen tip avtomobila, boste takoj, ko bo predstavljen v naslednjem letu, prepoznali povezavo,« razloži Thomas Ingenlath.

Vizualni učinek je najmočnejši ob pogledu koncepta Coupé od strani. Razdalja med armaturno ploščo in sprednjo osjo je podaljšana, kabina pa je pomaknjena nekoliko nazaj. Nižji pokrov motorja, streha in petkraka 21-palčna kolesa prispevajo k vtisu elegantnega Gran Tourerja, ki izžareva neverjetno moč. Samozavesten položaj je poudarjen z linijo, ki razteza eleganten lok po celem avtomobilu.

Videz Volvo koncepta Coupé je značilen z novo topografijo na pokrovu motorja in lebdečo sprednjo masko, ki jo obdajajo žarometi z novimi DRL lučmi oblike T. DRL luči so prepoznaven element v novih dizajnerskih smernicah Volva.

Koncept Coupé se ponaša tudi z elementi, ki povzemajo dizajn Volva P1800 iz 60-ih let prejšnjega stoletja. »Naloga oblikovalcev vozila je, da odražajo in vključujejo dizajnerske elemente, ki so pomemben del dediščine podjetja. P1800 je ikonski Volvo, poznan po svoji lepi obliki in detajlih. Kakorkoli, uporaba elementov notranjosti in zunanjosti vozila P1800 nima povezave z biti retro. Nežne povezave k čudoviti preteklosti ustvarjajo prihodnost, kjer lepota postane prepoznaven del Volvove identitete. Ta pot se začne s konceptom Coupé,« doda Thomas Ingenlath.

Modro-zelena notranjost poudarja notranjost koncepta Coupé. Prefinjeni, ročno izdelani elementi, kot je usnjena instrumentna plošča, detajli, narejeni iz naravno staranega lesa, in temno modro tkane preproge se ujemajo z lepimi kovinskimi podrobnostmi.Velik pokončni zaslon na dotik na sredinski konzoli komunicira s prilagodljivim digitalnim zaslonom in zaslonom pred voznikom.

Volvo (3) wp

Volvo je pripravljena tudi na popolnoma samostojno vožnjo. Ponaša se s samodejnim upravljanjem in izogibanjem nesrečam ter tako omogoča udobnejšo vožnjo. Volvova vizija je, da bodo vozila s popolnoma samostojno vožnjo na cestah že pred letom 2020.

Pogonski sklop bencinski priključni hibrid v konceptu Coupé odraža Volvovo strategijo uporabe elektrifikacije za ustvarjanje najmočnejših različic v novi štirivaljni družini Drive-E motorjev. To bo poneslo številke moči do teritorija V8.

Konceptno vozilo ima dvolitrski Drive-E bencinski motor s super in turbo polnilnikom. Bencinski motor je združen z električnim na zadnji osi. To nudi Volvu koncept Coupé okoli 295 kW (400 KM) moči in več kot 600 Nm navora.