Koncern Volkswagen širi svoje proizvodne zmogljivosti skladno z načrti in s tem izboljšuje izkoriščenost kapacitet svojih tovarn na Kitajskem. Prof. dr. Martin Winterkorn, predsednik uprave družbe Volkswagen AG, in prof. dr. Jochem Heizmann, predsednik družbe Volks­wagen AG ter predsednik in izvršni direktor družbe Volkswagen Group China, sta skupaj s Hujem Maoyuanom, predsednikom družbe SAIC Motor Corporation Ltd., svečano odprla novo tovarno družbe Shanghai-Volkswagen v Ningboju na jugovzhodu Kitajske. To je že 105. koncernska tovarna na svetu in 16. tovarna na Kitajskem.

Prof. dr. Winterkorn je povedal: “Ta nova, najsodobnejša tovarna je ponoven dokaz, kako široko koncern Volkswagen deluje na Kitajskem. Tudi v Ningboju bomo skupaj s svojimi partnerji prevzeli pionirsko vlogo za gospodarski in tehnološki napredek na področju kitajske avtomobilske industrije. Vse stavimo na to, da bi našim kitajskim kupcem ponudili najboljše avtomobile in najučinkovitejše tehnologije – po načelu ‘razvito in izdelano na Kitajskem’ (‘engineered and made in China’). Tovarna v Ningboju bo poleg tega našim koncernskim znamkam zagotovila dodaten zagon, da bodo lahko v polni meri izkoristile velik tržni potencial južno in zahodno od Šanghaja.”

Prof. dr. Heizmann je dodal: “Tovarna je bila zgrajena v manj kot dveh letih, kar govori o dobrem sodelovanju z našimi kitajskimi partnerji. V novi tovarni Ningbo lahko zdaj na osnovi prečnega modularnega sistema do naših kitajskih kupcev še hitreje pripeljemo nove, inovativne modele. Poleg tega je Ningbo ena od okolju najbolj prijaznih tovarn v sklopu koncerna Volkswagen.”

V tovarni Ningbo, ki leži okrog 150 kilometrov južno od Antinga (področje Šanghaja), bo odprtih 5.700 novih delovnih mest. Ima svojo stiskalnico, proizvodno linijo za karoserije, lakirnico in montažno linijo – z letno kapaciteto 300.000 vozil. V Ningboju bodo najprej začeli izdelovati novi Škoda Superb. V naslednji fazi bodo proizvajali Volkswagnove in Škodine modele na osnovi prečnega modularnega sistema. Nova proizvodna tehnologija torej temelji na osnovi prečnega modularnega sistema (MQB).

Volkswagen na Kitajskem postavlja nove standarde za trajnostno proizvodnjo avtomobilov, ki varuje naravne vire. Ključni elementi te strategije so napredni proizvodni postopki v kombinaciji z ukrepi za zmanjšanje porabe energije in emisij. Tako bodo na primer v Ningboju s paro kondenzatorjev ogrevali vodo. V lakirnici bo poraba vode v primerjavi z običajnimi postopki manjša za 90 %, obenem pa se bodo emisije CO2 zmanjšale za 15.000 ton letno.