Novi Ford Tourneo Connect je prvi kompaktni kombi za prevoz oseb, ki mu je neodvisna ustanova za ugotavljanje varnosti s preizkusnimi trčenji Euro NCAP podelila najvišjo oceno s petimi zvezdicami.

Vsestranski Tourneo Connect je dosegel rezultat s 94 odstotki za zaščito odraslih potnikov, pri skupni zaščiti pa je osvojil 83 odstotkov.

Najvišja ocena, ki jo je dosegel Tourneo Connect, je dopolnila odličen rezultat velikega kombija za prevoz oseb, saj je Tourneo Custom kot prvi in doslej edini v svojem razredu prejel oceno s petimi zvezdicami.

“Tourneo Connect aktivnim družinam zagotavlja prostornost in vsestranskost za najrazličnejše dejavnosti,” je povedal Stephen Lesh, glavni inženir programa Tourneo Connect pri Fordu Evropa. “To pomembno priznanje ustanove Euro NCAP dokazuje, da se obenem zavedamo, kako pomembna je varnost naših uporabnikov.”

ford conect wp

Novi Tourneo Connect za prevoz oseb je zasnovan za izjemno zaščito potnikov in pešcev pri vseh vrstah nezgod. Temelji na Fordovi globalni platformi vozil, ki si jo deli z drugimi vozili s petimi zvezdicami, kot so Focus, C-MAX in nova Kuga. Med razvojem so v tovarni opravili več kot 100 dejanskih preizkusnih trčenj, s katerimi so dopolnili več kot 10.000 računalniških simulacij trčenj.

Voznika in potnike varuje močna jeklena karoserija. Kar 53 odstotkov strukture je izdelano iz ojačanega in ultra-ojačanega jekla, ta številka pa vključuje tudi 16 odstotkov strukture iz ultra-ojačanega borovega jekla.

Ford je poskrbel, da je Tourneo Connect že serijsko opremljen s celovitim varnostnim sistemom, ki ga med drugim sestavljajo varnostne blazine za voznika in sovoznika, bočne varnostne blazine spredaj ter varnostne zavese spredaj in zadaj. Zunanja sedeža v drugi vrsti sta opremljena z držali za namestitev otroških sedežev ISOFIX, preprostost nameščanja otroškega varnostnega sedeža pa so na preizkusu Euro NCAP ocenili s popolnimi 100 odstotki.

V sprednji del Tournea Connect je vgrajena vrsta funkcij za zmanjšanje tveganja poškodb pešcev, mednje pa sodijo tudi inovativna zasnova pokrova motornega prostora, vetrobranskega stekla in armaturne plošče, ki v primeru nezgode zagotavljajo najmanjše možne poškodbe glave.

Tourneo Connect je kot prvi v svojem segmentu na voljo s tehnologijami za večjo varnost in boljše počutje, kot sta sistem za preprečevanje trčenja pri majhni hitrosti Active City Stop, ki vozniku pomaga preprečiti nalet v mirujoča ali počasna vozila pred sabo in Fordov sistem povezav v vozilu z glasovnim upravljanjem SYNC s funkcijo za pomoč v sili, ki potnikom v primeru nezgode pomaga poklicati reševalce.

“Celovit paket opreme, ki vključuje sistem za omejitev hitrosti v skladu z voznikovo nastavitvijo, serijsko vgrajeno opozorilo za uporabo varnostnih pasov na prednjih sedežih in avtonomni sistem za zaviranje pri majhni hitrosti Active City Stop, zagotavlja, da je Tourneo Connect izjemno privlačen za varnostno ozaveščene voznike,” je povedal Michiel van Ratingen, generalni sekretar ustanove Euro NCAP.