Volvov inovativen projekt »Drive Me«, s 100 samovozečimi avtomobili Volvo na javnih cestah v vsakodnevnih voznih pogojih, se pomika naprej. Prva testna vozila so že na cestah okoli švedskega mesta Göteborg, sofisticirana tehnologijo Avtopilot pa deluje odlično.

»Testna vozila lahko sedaj sledijo voznemu pasu, prilagajajo hitrost in se vključujejo v promet povsem sama. To je pomemben korak proti našemu cilju, da bodo končna vozila »Drive Me« prevozila celotno testno progo v povsem samostojnem načinu. Tehnologija, ki bo imenovana Avtopilot, omogoča vozniku, da prepusti vožnjo vozilu, ki poskrbi za vse vozne funkcije,« pojasni Erik Coelingh, tehnični specialist pri Volvo Car Groupu.

Kar naredi projekt »Drive Me« edinstvenega, je, da vključuje vse pomembne akterje: zakonodajalce, prometno oblast, glavno mesto, proizvajalca vozil in resnične stranke. Stranke bodo vozile 100 avtomobilov v vsakodnevnih voznih pogojih po približno 50 kilometrih izbranih cest v in okoli Göteborga. Ceste so tipične vozne magistrale, vključno z avtocestami in pogostimi gnečami.

»Da je Volvovo domače mesto Göteborg postalo na svetu prva arena za samovozeča vozila v vsakodnevnih voznih pogojih prikazuje naše tehnološko vodstvo in švedsko predanost inovativni integraciji samovozečih vozil,« doda Erik Coelingh.

Skupna pobuda Drive Me – samovozeči avtomobili za trajnostno mobilnost je skupna pobuda med Volvo Car Groupom, švedskim ministrstvom za promet, švedsko agencijo za promet, znanstvenim parkom Lindholmen in mestom Göteborg. Švedska vlada prav tako podpira ta projekt. »Javni test nam bo zagotovil pomemben vpogled v družbene prednosti z vpeljavo samostojnih vozil v prometno okolje. Naša pametna vozila so ključni del te rešitve, vendar je širok družben pristop pomemben za nudenje trajnostne osebne mobilnost v prihodnosti. To edinstveno sodelovanje je ključ do uspešne implementacije samovozečih vozil,« zaključi Erik Coelingh.