Družba Ford Motor Company je začela prodajati svoj doslej največji minibus v Evropi. Povsem novi Ford Transit Minibus je opremljen z do 18 sedeži, navdušuje pa z manjšo porabo goriva, novo ravnjo udobja in številnimi varnostnimi funkcijami.

Razširjena paleta modelov Transit Minibus vključuje tudi izvedbi s 15 in 12 sedeži. Poraba goriva je v primerjavi s predhodnikom zmanjšana za do šest odstotkov. Fordov najsodobnejši 2,2-litrski dizelski motor pri vseh različicah porabi 7,4 l/100 km, izpusti CO2 pa znašajo 196 g/km. Ta motor z izjemno majhnimi izpusti izpolnjuje zahteve emisijskega standarda Euro 6 HDT, serijsko je opremljen s sistemom Auto-Start-Stop. Na voljo je v izvedbah z močjo 92 kW (125 KM) in s 114 kW (155 KM).

Transit Minibus odlikujejo edinstvene Fordove napredne varnostne funkcije in tehnologije za pomoč vozniku, med katerimi sta tudi opozorilo za ohranjanje voznega pasu z nadzorom voznikove zbranosti in glasovno upravljanje Ford SYNC s pomočjo v sili. Med opremo za pasivno varnost sodijo do šest varnostnih blazin v sprednjem delu kabine in tritočkovni varnostni pasovi s samodejnim zategovanjem na vseh sedežih.

Ford-Transit_Jumbo_20 wp

Povsem novi Transit je opremljen z najsodobnejšo tehnologijo za nadzor stabilnosti in kot prvo gospodarsko vozilo v Evropi nudi tudi nadzor vožnje v ovinkih. Ta edinstvena tehnologija, ki jo je razvil Ford, na varen in stabilen način upočasni vozilo, če prehitro zapelje v ovinek, na primer na izvoz iz avtoceste, pri tem pa uporablja tudi druge funkcije, vključno s preprečevanjem prevračanja z nadzorom nagibanja.

Transit Minibus bodo izdelovali v Fordovem proizvodnem obratu v turškem mestu Kocaeli, kjer izdelujejo tudi druge modele Transitov. Tako kot za druge Transite tudi za to izvedbo velja, da so se pri izdelavi in preverjanju osredotočili na vrhunsko kakovost in zmogljivost. Pri modelu z 18 sedeži so v zadnjem delu kabine sedeži postavljeni v petih vrstah; zadnjo vrsto s štirimi sedeži je mogoče odstraniti, kar omogoča prevoz invalidskega vozička ali dodatne prtljage.

Ford-Transit_30 wp

Med inovacijami so tudi izjemno široka drsna stranska vrata s serijsko stopnico z električnim pomikom za lažje vstopanje in izstopanje. Izboljšan dostop, ki ga zagotavljajo stranska vrata, je odpravil potrebo po zadnjem zasilnem izhodu, to pa je Fordovim inženirjem omogočilo vgradnjo dodatnega sedeža v zadnji vrsti. Ta sprememba strankam omogoča tudi naročilo vlečne kljuke za prevoz dodatne prtljage v prikolici.

Voznikom je na voljo tudi bogata paleta naprednih tehnologij, vključno s Fordovim sistemom za glasovno upravljanje povezav v vozilu Ford SYNC, prilagodljivim tempomatom z opozarjanjem na ovire pred vozilom, kamero s prikazom območja za vozilom in 230-voltno vtičnico za polnjenje prenosnih računalnikov ali druge električne opreme brez posebnih adapterjev…