Na področju varnosti v avtomobilskem svetu je prišlo v zadnjih letih do ogromnega napredka. Sodobni avtomobili se ponašajo s čedalje boljšo aktivno in pasivno varnostjo, a se še vedno najdejo primerki, ki varnostno pogrnejo na celi črti.

Nissanova nizkocenovna znamka Datsun je s svojim modelom Go doživela na varnostnem testu Global NCAP pravi fiasko. Mali mestni avtomobilski model, ki je sicer namenjen zgolj indijskemu trgu, kjer stane 400.000 rupij (cca. 5.500 eur), je povsem oropan najosnovnejših varnostnih pripomočkov. Nissan prodaja omenjeno vozilo v državi, ki lahko že v bližnji prihodnosti brez težav prehiti Kitajsko po številu prebivalcev, brez zračnih blazin ter sistema ABS.

Pri GLobal NCAP so ugotovili, da so potniki, ki se zaletijo z Datsunom Go, podvrženi ogromnemu tveganju za poškodbe. Na testu je tako prejel nič zvezdic pri varnosti odraslih ter dve pri varnosti otrok. Pri trčenju vozila s hitrostjo 64 km/h (spodnji video posnetek) se mali Go skorajda razleti, organizacija pa je Nissan brž pozvala, naj umakne avtomobil s trga in ga varnostno predela.