Oplova dizla nove generacije v Mokki in Insignii sta ekstremno tiha, visokozmogljiva, imata velik navor ter majhno porabo goriva in izpust.

Nova visokotehnološka štirivaljnika sta od sedaj na voljo pod motornim pokrovom obeh prodajnih Oplovih uspešnic. V Mokki bo motor 1.6 CDTI z največjo močjo 100 kW/136 KM na voljo od 23.000 evrov dalje. Za limuzinsko Insignio z motorjem 2.0 CDTI motorjem največje moči 125 kW/170 KM pa bo potrebno odšteti od 26.410 evrov dalje.

Rafinirana, tekoče delujoča motorja predstavljata pomemben korak pri bogatenju ponudbe novih pogonskih sklopov, saj postavljajo povsem nova merila učinkovitosti in okoljske sprejemljivosti. S sestavo izpušnih plinov že dosegata merila Euro 6, ki bodo začela veljati septembra in sta v bistvu skoraj enako čista kot primerljivi bencinski motorji.

1.6-litrski  CDTI, ki je zamenjal 1,7-litrski agregat, v Mokki v kombiniranem ciklu porabi le 4,1 l/100 km in v povprečju izpusti v ozračje 109 g CO2/km. Dvolitrski turbo dizelski motor v Insignii ponuja navor 400 Nm med 1750 in 2500 vrtljaji na minuto in največjo moč 125 kW/170 KM pri 4000 vrtljajih na minuto. V primerjavi z motorjem, ki ga je zamenjal, porabi enako količino goriva, a se postavlja s štirimi odstotki večjo močjo in za 14 odstotkov večjim navorom. Insignia z novim motorjem doseže največjo hitrost 225 km/h.

Pri obeh novih motorjih so izboljšave dosegli s turbinskim polnilnikom variabilne geometrije (VGT) in visokotlačnim vbrizgom goriva preko skupnega voda. Injektorji zmorejo vbrizg goriva s tlakom do 2000 barov in 10 vbrizgov na delovni takt motorja. Vse to zagotavlja veliko moč, izboljšano razpršitev goriva in učinkovito mešanje hlapov goriva z zrakom. VGT v motorju Insignie je opremljen z elektronsko vodenim sistemom spreminjanja geometrije turbine, s čemer je njegova odzivnost povečana za 20 odstotkov, v primerjavi turbinskim polnilnikom z vakuumskim sistemom za spreminjanje geometrije. Tovrstna tehnologija ob vsem zagotavlja občutno višjo raven užitka z vožnjo dizelskega motorja.

Insignia-LDE-2-0 wp