Prikupen mačkon.

Jaguar je po dolgoletnem premoru na trg poslal naslednika, za nekatere že pozabljenega, modela X-Type. Jaguar XE je tako vstopni model pri britanski mački, ki s kremplji napada po nemški trojici, Lexusu IS in Volvo V60.

XE ponuja udobje petnim potnikom, z medosno razdaljo 2,83 metra in skupno dolžino 4,67 metra. Limuzinski prtljažnik sprejme 455-litrov prtljage, ob zloženi zadnji klopi pa še nekoliko več. Kljub vsemu udobju ter varnostnimi dodatki, pa je XE peresno lahek, saj je skelet izdelan iz alumunija in nekaj malega iz trdnega jekla. Linije vozila so povzete po večjih družinskih predstavnikih. Mogočna maska z logom mačkona, mišičasta bočna linija in visok zaključek.

Potniška kabina je zasnovana na novo, čeprav tudi tukaj zaznamo nekatere poznane elemente. Paketov opreme je pet. Osnovni je Pure. Slednji ponuja progresivni električni servoojačevalnik krmiljenja, start&stop, zvočni sistem Jaguar Sound System s šestimi zvočniki, 8-palčni zaslon na dotik, bluetooth, USB, tempomat, dvopodročno samodejno klimatsko napravo, električno parkirno zavoro … Naslednji štirje paketi se delijo na dva dela – športne in luksuzne. Slednjemu sta namenjena Prestige (usnjene sedežne prevleke, kontrastni šivi v oblogah vrat, naslon za roko z držaloma za kozarce v naslonjalu …) in Portfolio (bi-ksenonska žarometa, LED dnevne luči, 18-palčna platišča, usnje, električno nastavljiva prednja sedeža …). Za tiste, ki prisegajo na bolj športen videz, pa so namenili R-Sport (športno podvozje, 18-palčna platišča Star, zadnji spojler, športni sedež za voznika, delno usnjene sedežne prevleke …) in S (prilagodljivo vzmetenje, bi-ksenonska žarometa, LED dnevne luči, dve izpušni cevi s kromirano obrobo, samozatemnitveno elektrokromatsko vzvratno ogledalo …).

Motorna paleta trenutno ponuja izbiro petih. Dizelsko ponudbo predstavljata dvolitrska agregata z močjo 163 ali 180 KM, bencinsko ponudbo pa zaokrožajo dvolitrska 20t (200 KM) in 25t (240 KM) ter trilitrski S, ki zmore zelo spodobnih 340 KM. Za prenos moči skrbita 6-stopenjski ročni ali pa 8-stopenjski samodejni menjalnik.

Cene novega Jaguarja XE se bodo pričele pri 38.940 evrih, kolikor je treba po ceniku odšteti za kateregakoli dizla z opremo Pure. Bencinska ponudba se prične pri 41.170 evrih, tisti, ki ste vrgli oko na oznako S, pa naj povemo, da bo potrebno odšteti najmanj 66.020 evrov.

jaguar xe 2

jaguar xe 3

jaguar xe 4

jaguar xe 5