Pri žiriji Autobest so objavili pet finalistov za naslov Autobest 2016. To so Fiat Tipo, Honda HR-V, Hyundai Tucson, Mazda CX-3 in Opel Astra. Znana sta tudi že dva druga prejemnika in sicer Manbest ter Safetybest.

Z novimi pravili, katere so objavili pred dobrim mesecem dni, se je nekoliko razširil krog možnih kandidatov za naslov Autobest. Prav nič pretresljivo pri tem ni, da so trije finalisti iz razreda športnih terencev, torej razreda, ki ta hip po prodaji v Evropi najhitreje raste. Še več, vsi trije so pravzaprav neposredni tekmeci. Enako velja tudi za preostala dva – Tipo in Astra nastopata v istem velikostnem razredu, le da gre, vsaj zaenkrat, za različni karoseriji: Tipo je za zdaj le limuzina, Astra pa kombilimuzina.

Konec novembra se bo žirija sestala na preskusnem poligonu Navak pri Beogradu, kjer bodo vseh pet finalistov vzporedno preskusili na cesti in na poligonu, da bi tako lahko dali dokončno oceno pri glasovanju. Rezultati bodo znani 15. decembra.

Hkrati z napovedjo finalistov za Autobest 2016 so pri žiriji objavili tudi dobitnika za priznanji Manbest 2015 in Safetybest 2015. To sta Olivier Francois, šef marketinga pri koncernu FCA za svojo uspešno kariero in kreativnost pri svojem delu na obeh straneh Atlantika, ter Oplov sistem žarometov IntelliLux LED Matrix Light za uvedbo tehnologije, ki zagotavlja opazno večjo varnost ponoči, v razred cenovno dostopnih vozil.

Znano je tudi prizorišče, kjer bo potekala podelitev priznanj. V začetku leta 2016 jih bodo podelili v Milanu.