Na osnovi glasov 26 evropskih žirantov je priznanje Autobest 2016 dobil Fiat Tipo, ki je prejel 1.492 glasov. Fiat je s tem prva avtomobilska znamka, ki je prejela že tri priznanja Autobest.

Le 7 glasov manj je prejel novi Opel Astra, kar je ena najtesnejših zmag v zgodovini žirije Autobest. Na tretje mesto se je s 1.145 glasovi uvrstil Hyundai Tucson, sledita Honda HR-V (1.067) in Mazda CX-3 (1.051).

K zmagi Tipa je, poleg napovedane cene, zagotovo veliko prineslo dejstvo, da se bo družina že marca razširila na dve novi karoserijski različici, kombilimuzino in kombi. Uradnih fotografij še ni, ker bosta avtomobila prvič uradno na ogled marca na salonu v Ženevi, so ju pa žirantje Autobest že videli, ko so v Torinu v začetku oktobra na kratko preskusili limuzinsko različico.

Znani so tudi dobitniki drugih priznanj Autobest. Companybest 2015 je Koc Holding Automotive Group(ali po domače Tofas) za, med drugim, vlogo v Turčiji in celotni regiji, kjer na področju avtomobilske proizvodnje, prodaje, in izvoza zaseda vodilno vlogo.

Ecobest 2015 je International Council of Clean Transportation (ICCT) in sicer zaradi aktivnosti na področju zmanjševanja izpustov avtomobilov, tudi na račun preverjanja resničnih vrednosti izpustov NOX pri dizelskih motorjih na cesti.

Designbest 2015 je Ikuo Maeda (Mazda), šef oblikovalskega oddelka pri Mazdi, za svoj uspešni oblikovalski jezik Kodo, zaradi katerega so Mazde med najbolj očem prijetnimi avtomobili.

Smartbest 2015 je TomTom Navigation and Traffic, sistem naprednega dinamičnega vodenja do cilja, ki upošteva več dejavnikov na cestah med lokacijo in ciljem.

Technobest 2015 je družina motorjev Volvo Drive-E, ker ti motorji učinkovito združujejo zmogljivosti, učinkovitost, vozno izkušnjo in prijaznost do okolja.

Že od konca oktobra sta znana dobitnika Manbest 2015 (Olivier Francois) in Safetybest 2015 (Oplova tehnika žarometov IntelliLix LED Matrix).

Svečana podelitev priznanj bo februarja prihodnje leto v Milanu.

Final_Raking_Vote_20161wp