Gospodarsko ministrstvo predlaga spremembo uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov. 95-oktanski bencin in dizel bi ostala cenovno regulirana, 100-oktanski in kurilno olje pa ne.

Po predlogu, objavljenem med vladnimi gradivi, bi v okviru ukrepa določitve cen ostala samo še motorni 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo. Oblikovanje cen teh dveh naftnih derivatov bi ostalo enako kot doslej, in sicer je predpisana metodologija, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro, modelske cene pa se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij.

Cene naftnih derivatov v Sloveniji se po metodologiji oblikujejo od leta 2000. Distributerji naftnih derivatov so že večkrat dali pobudo za liberalizacijo cen.

Ministrstvi za finance ter gospodarski razvoj in tehnologijo sta se, potem ko sta proučili ocene vpliva morebitne deregulacije cen naftnih derivatov na javnofinančne prihodke ter analizo vpliva deregulacije naftnih cen derivatov in trošarinske politike v Sloveniji, na sestanku 13. januarja odločili, da se bo izvajala postopna liberalizacija cen naftnih derivatov.

“Prvi korak je liberalizacija cen za neosvinčene bencine višjih oktanskih vrednosti in ekstra lahkega kurilnega olja. Ukrep določitve cen ostaja v veljavi za 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo (dizel), ki sta vključena v predlog uredbe,” so zapisali.

Po predlogu bo uredba začela veljati 9. februarja.