Na ogled se je postavila nova limuzina premium segmenta, Volvo S90. Čeprav se bo prodaja modela v Sloveniji začela šele v mesecu juniju,  je druženje z admiralsko ladjo razkrilo prihodnost mobilnosti ter vizijo znamke Volvo.

Štirivratna limuzina se oblikovno zgleduje s pred leti predstavljenim kupe konceptom ter z največjim terencem XC90. Skoraj 5-metrsko limuzino zaznamujejo dnevne luči v obliki Torovega kladiva, mogočna maska, dolge enostavne poteze linij, kratki previsi in zajeten zadek. Nova platforma nudi več prostora v notranjosti vozila, saj medosje meri kar 2,94 m, obenem pa ponuja 500-litrski prtljažnik (560-litrov karavan V90).

Robbov vodnjak ali Vodnjak treh kranjskih rek, Narodna galerija

Z Volvom S90 Švedi v center postavljajo voznika in njegovo družino. Vizija 2020 pravi, da nihče več ne bo umrl v prometni nesreči z Volvom. Inženirji so tako S90 opremili s tehniko zadnjega momenta.

Avto je serijsko opremljen z LED žarometi in s sistemom Intellisafe Assist, ki je nekakšen varnostni dežnik, pod katerim so združeni vsi najbolj napredni sistemi aktivne in pasivne varnosti. Sistem Intellisafe vključuje aktivni tempomat, samodejno parkiranje, 360-stopinjsko kamero, opozorilo za varnostno razdaljo, polavtonomno vožnjo Pilot Assist. Ta sistem nežno popravlja volan in sledi črtam na cestišču. Deluje vse do hitrosti okoli 130 kilometrov na uro, ob tem pa nima več potrebe po sledenju pred njim vozečega vozila. Volvo S90 bo obenem tudi prvi model, v katerega bo vgrajen še dodatno izpopolnjen sistem City Safety, ki seveda zaznava pešce in kolesarje, poleg tega pa bo imel podnevi in ponoči tudi sposobnost zaznavanja večjih živali, kot sta na primer jelen ali konj. Ta sistem ponuja intuitivno opozorilo in asistenco pri zaviranju, s čimer pomaga pri preprečevanju nesreč.

Poleg številnih varnostnih asistenc ne gre pozabiti niti na napreden multimedijski sistem, ki je na voljo z Applovim vmesnikom CarPlay, slednji pa omogoča enostavno brezžično povezovanje s pametnim telefonom in prostoročno uporabo vseh njegovih funkcij. Za odličen zvok skrbi avdio sistem Bowers & Wilkins, a ta je na seznamu opreme za doplačilo.

DSC_0952

Volvo S90 bo na voljo s tremi dizelskimi motorji D3, D4 in D5, z razponom moči od 110 do 173 kilovatov (najmočnejši bo na voljo s štirikolesnim pogonom), medtem ko bosta na bencinskem seznamu še T5 s 187 kW moči in T6 AWD z 235 kilovati, prav tako pa ne bo manjkal Volvo S90 kot priključni hibrid s T8 Twin hibridnim motorjem, ki skupno razvija 407 konjev.

V začetku prodaje bosta na izbiro le dva paketa opreme, Momentum in Inscription, zato bo osnovna cena nekoliko višja. Za najosnovnejši S90 T5 bo potrebno odšteti 50.446€, medtem ko je karavanski V90 za dobre štiri tisočake dražji.