Policijska akcija v polnem teku: V dneh urah oglobili že več kot 130 voznikov!

Policisti so začeli s preventivno akcijo preverjanja uporabe mobilnih telefonov in drugih naprav, ki motijo voznikovo pozornost. V dveh urah so oglobili več kot 130 voznikov. Najpogostejša izgovora kršiteljev sta bila nujen službeni klic ali pa, da so se samo na hitro oglasili.

Akcija s sloganom Vozimo pametno! bo potekala med 16. in 29. januarjem, v tem času pa bodo policisti poostreno nadzirali voznike, saj vse več ljudi ne le telefonira, medtem ko vozi, pač pa tudi pošilja sporočila, brska po spletu in uporablja prenosne računalnike, so se skupaj z Agencijo za varnost prometa odločili za akcijo nadzora prometa.

Anketa Javne agencije RS za varnost prometa, v kateri je sodelovalo 1.000 voznikov, je pokazala, da med vožnjo telefone uporablja kar 75 odstotkov voznikov. 74 odstotkov jih je priznalo, da med vožnjo telefonirajo, ena tretjina pregleduje družbena omrežja, sedem odstotkov si zapisuje beležke, opomnike in podobno, pet odstotkov jih brska po spletnih straneh, trije uporabljajo mobilne aplikacije, skoraj desetina pa telefon uporablja za poslušanje glasbe ali navigacijo. Na podlagi teh podatkov policisti zaključujejo, da se slovenski vozniki premalo zavedajo nevarnosti in tveganj, povezanih z uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Vozniki namreč lahko zaradi prezasedenosti s telefonom spregledajo druge udeležence ali pomembno prometno signalizacijo, zato se pravočasno ne odzovejo na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo, opozarjajo policisti in dodajajo, da vozniki s takšnim ravnanjem pogosto tudi sami povzročajo zastoje v prometu.

Zato so se policisti v sodelovanju z Agencijo za varnost prometa odločili za akcijo, s katero želijo zmanjšati uporabo mobilnikov med vožnjo in doseči, da bi se vozniki bolj zavedali nevarnosti uporabe mobilnika v avtomobilu. Akcija s sloganom Vozimo pametno! bo potekala med 16. in 29. januarjem, v tem času pa bodo policisti poostreno nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo, ki zmanjšuje voznikovo slušno in vidno zaznavanje. Policija bo v času akcije bistveno povečala tovrstni nadzor.




VIDEO: Potnik snemal, ko so v včerajšnjem metežu z avtobusom zgrmeli s ceste

NEZASLIŠANO: Ceste še vedno neočiščene! – FOTO in VIDEO