Država bo vsakemu, ki bo upošteval ta ukrep, dodelila nagrado! Preveri zakaj in kakšno nagrado lahko pričakuješ!

Osnutek odloka o kakovosti zraka, spisan s strani okoljskega ministrstva, napoveduje veliko sprememb na področju osebnega kot javnega prevoza. Velik poudarek odloka pa je trajnostna mobilnost.

Pri uporabi motorjev z notranjim izgorevanjem se bo spodbujala zamenjava takšnih motorjev z motorji brez ali z minimalnimi izpusti delcev ter k povečevanju učinkovitosti vseh vrst prometa. V odloku je zapisana postopna obnova voznih parkov javnega potniškega prometa, komunalnih vozil, vozil mestne uprave.

Spodbujale se bodo tehnike varčne vožnje, povečala se bo storitev izposoje koles, zagotovitev možnosti prevoza kolesa na javnem prevozu…a med vsemi ukrepi, nam je v oči najbolj padel ta, ki bo delavce finančno stimuliral, če bodo v službo prišli na trajnostni način.

Ukrep 4.2.14 Stimulacija prihoda v službo na trajnostni način, v osnutku odloka o kakovosti zraka navaja:

“Ministrstvo pristojno za promet v sodelovanju z ministrstvi pristojnimi za okolje, gospodarstvo, javno upravo in zdravje prouči še druge možnosti stimuliranja prihoda v službo na trajnostni način, vključno z ugodnejšim vračilom potnih stroškov.

Ministrstvo za javno upravo, po ugotovitvi novega modela povrnitve potnih stroškov, le-tega takoj uvede v uporabo, ministrstvo pristojno za gospodarstvo ga v sodelovanju z GZS skuša uvesti tudi v gospodarstvo.”

Ukrep je trenutno še v fazi obravnave. Koliko naj bi ta stimulacija znašala, pa še ni znano.

NOVO: Ste tudi vi med tistimi, ki se ne bodo več smeli voziti po ljubljanski obvoznici?

RAZKRIVAMO: Tukaj je razlog, zakaj se bomo po slovenskih avtocestah odslej vozili le 110 kilometrov na uro!

FOTO: Si videl kdo in kaj vse te čaka v Ljubljani?