POMEMBNO: To so najbolj nevarni sedeži za vaše najmlajše!

Osem negativno ocenjenih otroških sedežev in nobenega z najboljšo oceno. So vaši najmlajši zares varni v svojih sedežih?

Test 42 otroških sedežev v okviru AMZS je pokazal, da je več kot polovica dobrih, so pa tudi taki, ki so dobili slabo oceno. Največ sedežev je dobilo skupno oceno dobro, osem sedežev negativno, noben pa ni dobil najboljše ocene zelo dobro, so danes sporočili iz zveze. Test je vzel pod drobnogled predvsem sedeže, ki so pred kratkim prišli na trg ter tiste, ki jih še niso preskusili.

Največ sedežev je dobilo skupno oceno dobro. Deset sedežev je dobilo še pozitivno oceno zadovoljivo. Vsi ti sedeži presegajo homologacijske zahteve. Med osmimi sedeži, ki so dobili negativno oceno, so trije sedeži dobili oceno pomanjkljivo, pet sedežev pa oceno slabo.

Zapletena namestitev, pomanjkanje varnostne zaščite, kancerogenost… 

Med tremi sedeži z oceno pomanjkljivo sta sedeža joie every stage in graco milestone, namenjena otrokom od rojstva do telesne višine 150 centimetrov, imata po ugotovitvah AMZS varnostne pomanjkljivosti. Sedež axkid wolmax pa ima zahtevno namestitev ter omogoča veliko možnosti za napačno namestitev.

Med petimi sedeži z oceno slabo sta joolz izi go modular in isti sedež v kombinaciji z isofix osnovo izi modular i-size, pri katerih so v prevleki ugotovili močno presežene mejne vrednosti vsebnosti sredstva za preprečevanje gorenja TCCP, ki je rakotvorno.

Sedeža foppapedretii teknofix in tehnično enak sedež LCP kids saturn ifix sta se slabo izkazala pri čelnem trku, kjer trebušni del varnostnega pasu močno pritisne na otrokov trebuh in lahko povzroči notranje poškodbe. Težave pri čelnem trku je imel tudi sedež casualplay multipolaris fix, ki za zaščito uporablja zaščitno mizico.

Slabo oceno je dobil še zložljivi sedež mifold grab-and-go, ki je zelo priljubljen pri uporabnikih socialnih omrežij.  Sedež je resda majhen in lahek, toda izkazalo se je, da ima slabosti pri upravljanju, pa tudi pri ergonomiji. Če je otrok malce nemiren, zelo hitro zdrsne s sedeža, vodila sedeža pa ne zagotavljajo pravilnega poteka v avto vgrajenega varnostnega pasu prek otrokovega telesa.

V AMZS upajo, da bodo tudi s tokratnim testom marsikomu pomagali pri odločitvi nakupa otroškega sedeža. Hkrati pa pripomogli k ozaveščenosti, da otroški sedeži zagotavljajo zaščito in lahko rešujejo življenja.

VIDEO: Priljubljeni voditelj Richard Hammond udeležen v hudi nesreči s hrvaškim športnim avtomobilom Rimac Concept One!

NE SPREGLEJ: Če ne želiš stati v koloni na mejnih prehodih, si poglej kje lahko hitreje prečkaš mejo!

NE SPREGLEJ: Če ne želiš stati v koloni na mejnih prehodih, si poglej kje lahko hitreje prečkaš mejo!

Vir: STA