Slovenska premiera: Mercedes Benz razred A

Novi razred A ni odrasel zgolj v dimenzijskem pogledu, temveč se vse bolj spogleduje s tistim, kar ponujajo večji, dražji ali imenitnejši mercedesi. Je oblikovna evolucija in zato ključne novosti predstavlja predvsem z novo platformo, ki pomeni novo poglavje pri uvajanju umetne inteligence v avtomobile.

Nov videz, z jasnimi obrisi, manj linijami in čutnimi površinami, uteleša novo stopnjo v Mercedesovi oblikovni filozofiji čutne jasnosti (»Sensual Purity«). Progresiven sprednji dizajn z nizkim pokrovom motorja, strmo prednjo masko z ozkimi žarometi v tehnologiji MULTIBEAM LED, elementi v kromu, diamantno motorno masko in enojno lamelo poudarjajo športni videz. Vozilo je daljše za 120 milimetrov, medosje pa za 30 mm, kar se odraža v večji prostornosti v potniški kabini. Vozilo navdušuje z novo bočno linijo »Catwalk line«, ogledali, ki sta nameščeni na vratih in platišči z razponom od 16 do 19 palcev.

Redefinirana notranjost z modernim in avantgardnim videzom navdušuje z občutkom večje prostornosti Armaturna plošča je razvlečena v obliki kril od enih vrat do drugih brez vizualnega razlikovanja. Dvodelni zaslon je povsem samostoječ, zračne reže spominjajo na videz letalskih turbin in dajejo vozilu bolj športni izgled. Kadar spreminjamo temperaturo, se osvetlijo v modro ali rdečo barvo. Za boljše počutje je na voljo ambientalna osvetlitev v 64 različnih barvah, kar je 5-krat več kot pri predhodniku. Pri zaslonih so na voljo tri različne kombinacije: dva 7-palčna (17,78 cm) digitalna zaslona, eden 7-palčni (17,78 cm) in 10,25-palčni (26 cm) digitalni zaslon, dva 10,25-palčna (26 cm) digitalna zaslona.


Razred A je prvi, ki nudi povsem nov multimedijski sistem MBUX, ki uvaja novo ero čustvene in inteligentne povezljivosti med voznikom in njegovim vozilom. Unikatna funkcija sistema je zmožnost samoučenja. MBUX se individualizira in prilagaja uporabniku ter tako ustvarja čustveno povezanost med vozilom, voznikom in potniki. V sistem se lahko shrani do 8 različnih uporabnikov, od katerih ima vsak povsem svoje nastavitve. Kako stvar deluje si poglejte v spodjem videu:

Kljub športnemu videzu je novi razred A bistveno bolj uporaben.

Ima več prostora za ramena (+9/+22 mm spredaj/zadaj), komolce (+35/36 mm spredaj/zadaj) in glavo, hkrati pa omogoča lažji vstop na zadnje sedeže. Je družinam prijazen, saj je zaradi 10 % vitkejših stebričkov, bistveno bolj pregleden, s 370 litrskim prtljažnikom (29 litrov več od predhodnika) pa nudi še več možnosti uporabe. Dvodelne luči omogočajo 20 cm širšo nakladno odprtino in omogočajo prevoz večjih predmetov.

Razred A je z izidom nove generacije na voljo v treh pogonskih različicah, z dvema 4-valjnima bencinskima motorjema A 200 z močjo 120 kW (163 KM) in A 250 z močjo 165 kW (224 KM) ter 4-valjnim dizelskim motorjem A 180 d z močjo 85 kW (116 KM). Ostale pogonske izvedbe bo možno naročiti julija 2018 (A 160, A 180, A 220 4MATIC) in oktobra 2018 (A 200 d, A 220 d in Mercedes-AMG 35 4MATIC).

Prvič v zgodovini lahko razred A v določenih voznih situacijah vozi polavtonomno.

Izboljšana kamera in radarski sistem omogočata, da avto vidi do 500 metrov daleč in se za delovanje asistenčnih sistemov poslužuje zemljevidov v navigacijski napravi. Vključen aktivni asistent za ohranjanje razdalje DISTRONIC bo samodejno zaviral pred zavoji, križišči in krožišči, promet pa lahko prehiteva po avtocesti zgolj s premikom smernika, saj lahko avto sam zamenja vozni pas.

Serijsko je nov razred A opremljen s sistemom Active Brake Assist, sistemom PRE-SAFE® PLUS za zaščito potnikov v primeru trka od zadaj in sistemom Active Lane Keeping Assist, ki lahko v primeru zapuščanja voznega pasu vključi enosmerno zaviranje in avto postavi nazaj v svoj pas.

Cena vstopnega modela A200 z ročnim menjalnikom znaša 28.670 evrov. Za dizla A180d s samodejnim 7-stopenjskim menjalnikom bo potrebno odšteti 28.950 evrov. Trenutno najzmogljivejši bencinski A v ponudbi z oznako 250 pa se ceni na 34.420 evrov.

Dodatek z dodatki! – Mercedes Benz GLA 220d 4Matic Urban

Lepota in pamet z roko v roki – Mercedes Benz CLA 220d

4 stvari, ki jih morate vedeti o novem Mercedes-Benz razred E kupe