Lamborghini Aventador SVJ ali Ko se bik sname z verige!

To je najbolj ”utrgan” bik iz Sant’Agate. Atmosferski 6,5-litrski V12 razvije 770 KM in 720 Nm navora. Do stotice pospeši v 2,8 sekunde, do 200 km/h v 8,6 sekunde in drvi vse do 350 km/h. Ni čudno, da je namlatil vse serijske avte na Nurburgringu.

Aventador SVJ je opremljen z drugo generacijo ALA, Lamborghinijeve aktivne aerodinamike. Ta pomaga dvigniti pritisk k tlom za 40% in zmanjšati upor za 1 %. Z drugimi besedami. Pri deaktiviranem sistemu ALA sta spredaj nameščeni loputi odprti, zadnji pa zaprti, kar zmanjša zračni upor na ravninah. V nasprotnem primeru, ko se pri aktivaciji ALA prepušča zrak skozi zadnje krilce in v odvisnosti od smeri ovinka odpre ali zapre desni ali levi del krilca, pa se povečuje pritisk avtomobila k tlom. Fascinantno, ane?

Na novo so zasnovali tudi vse aerodinamične finese, od nove karbonske strehe in zadnjega roba, ki povem skriva motorni prostor. Spredaj najdemo novi spliter, posebne pragove in tudi nova kolesa. Aventador SVJ iam tudi krmiljenje zadnjih koles za boljšo okretnost pri nizkih hitrostih in dodatno stabilnost pri visokih. Moč se na kolesa prenaša preko sedemstopenjskega menjalnika, za trakcijo pa skrbiju gume Pirelli P Zero Crosa.

V Pebble Beachu je Lamborghini predstavil še serijo SVJ 63 kot posvetilo ustanovitvi tovarne, ki sega v 1963. Sklepajoče bo na voljo le 63 primerkov, pobarvanih v belo-črno kombinacijo z zlatimi poudarki. Običajnih Aventadorjev SVJ bo na voljo 900, s ceno okoli 450 tisoč evrov, na komad.

Lamborghini Urus: Superšpotni traktor z atletsko postavo!

VIDEO: To je razlog, zakaj se 18-letniku ne kupi Lamborghinija!

Virtualni ogled muzeja