Napredni shranjevalniki elektrike

Renault je najavil uvedbo programa Advanced Battery Storage za izgradnjo stacionarnega sistema za shranjevanje električne energije izključno z uporabo akumulatorjev električnih vozil.

Sistem bo imel shranjevalno zmogljivost najmanj 60 MWh in bo tako največji tovrsten sistem v Evropi doslej. Prve naprave bodo nameščene na začetku leta 2019 na treh mestih v Franciji in Nemčiji: v Renaultovih tovarnah Douai in Cléon ter v nekdanjem obratu na premog v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija. Zmogljivost shranjevalnika bodo potem postopoma povečevali, dokler ne bo vanj povezanih 2.000 akumulatorjev električnih vozil. Na tej stopnji bo sistem dosegel, bolj verjetno celo presegel, zmogljivost 60 MWh, kar ustreza dnevni porabi mesta s 5.000 gospodinjstvi.

Namen tega sistema je upravljanje z razlikami med porabo in proizvodnjo energije v danem času, da bi lahko povečali skupni delež električne energije iz obnovljivih virov. To pomeni ohranjanje ravnovesja med ponudbo in povpraševanjem v električnem omrežju ob vključevanju raznih virov energije z nihajočimi proizvodnimi zmogljivostmi. Najmanjša razlika med porabo in proizvodnjo namreč sproža motnje, ki lahko ogrozijo stabilnost frekvence gospodinjskega toka (50 Hz).

Električen ekosistem na otoku Belle-Île-en-Mer

Zakaj se toliko obremenjujemo z dosegom? – Renault ZOE

Električna lastovka. – Renault ZOE