Nova električna limuzina BYD Seal, konkurenca Tesle Model 3, je po majski premieri in s preko 60 tisoč prednaročili, že začela svojo prodajno pot na domačem kitajskem trgu, s koncem letošnjega leta pa se pripravljajo na prihod na evropska tla. Z vstopno ceno 32 tisočakov, kolikor morajo zanj odšteti domačini, predstavlja odlično alternativo ameriški uspešnici.

Na področju oblikovanja se novi električni Seal zgleduje po konceptu Ocean X, ki je uvedel oblikovalski slog »oceanske estetike«. S 4.800 mm dolžine, 1.875 mm širine in 1.460 mm višine je malenkost večji od Tesle Model 3, prav tako ima z 2.920 mm nekaj več v medosju. Za zasnovo so uporabili lastno e-Platform 3.0 strukturo, na kateri že slonita modela Dolphin in Yuan Plus, ki je opremljena z 61,4 kWh ali 82,5 kWh baterijo.

Obe enoti sta litijevi-fosfatni (LFP) in integrirani neposredno v samo strukturo vozila, kar je prvo za BYD. S to potezo so podkrepili torzijsko stabilnost štirivratne limuzine. Pri osnovnem modelu bo elektromotor z 207 KM poganjal izključno zadnji kolesni par, kar bo dovolj za doseg stotice v 5,7 sekundah in 550 kilometrov avtonomije po kitajskem CLTC merjenju. Zadaj gnani Seal s podaljšanim dometom prejme močnejši elektromotor s 312 KM, ki stotico doseže v 5,9 sekundah in z enim polnjenjem prevozi do 700 kilometrov.

Vrh ponudbe bo predstavljala različica s štirikolesnim pogonom in parom elektromotorjev – 218 KM spredaj in 312 KM zadaj. Skupna sistemska moč je odmerjena pri 530 KM, kar zadošča za pospešek z mesta v 3,8 sekundah in 650 kilometrov dosega. Izvedenke z manjšo baterijo se bodo polnile z največjo močjo 110 kW, medtem ko bodo tisti z večjo opremljeni s 150-kilovatnim polnjenjem.

BYD potrjuje, da bodo s prodajo Seala v prvi polovici zadnjega četrtletja začeli v Nemčiji in na Švedskem, ostale države sledijo v začetku prihodnjega leta.