Že starodavna italijanska znamka Fiat v letošnjem letu praznuje 125 let delovanja, ki je v avtomobilski zgodovini pustila velik pečat. Pohvalijo se lahko z bogato zapuščino, številnimi dosežki in rekordi ter globalno prepoznavnostjo. V počastitev tega mejnika je torinsko podjetje predstavlja novi model Grande Panda, ki je prilagojen družinam in sodobnemu mestnemu življenju po vsem svetu.

Olivier Francois, predsednik uprave družbe Fiat in visoki član skupine Stellantis, je poudaril, da je najboljši način za obeležitev takšne obletnice, začetek prihodnosti z modelom Grande Panda. Grande Panda, zasnovana v Torinu v Italiji, uteleša vrednote svojih predhodnikov in zaznamuje znamkin prehod na globalne platforme. Pri Fiatu načrtujejo, da bodo do leta 2027 vsako leto izdal novo vozilo na podlagi globalne večenergijske platforme Smart Car.

Grande Panda, zasnovana v oblikovalskem oddelku Centro Stile, v segmentu B izstopa po svoji kompaktnosti in učinkoviti izrabi prostora, saj v dolžino meri le 3,99 metra. Zasnovan je za udoben prevoz petih oseb, kar je idealno za družinsko življenje in urbano mobilnost. Njegovo robustno in strukturirano zasnovo odlikuje dinamičen klinast profil, ki odraža inovativno izrabo prostora.

Velika Panda se ponaša z izrazito zunanjo podobo s strukturiranimi linijami in drznimi površinami, ki poudarjajo robustne kolesne loke. Italijanski oblikovalski pristop zaznamujejo lepota in svetle karoserijske barve, vključno z zelo nastopaško rumeno. Sprednji del odlikujejo eleganten videz z natančnimi pravokotnimi linijami, zaščitna plošča in edinstveni žarometi z vzorcem črke X.

Ob straneh silhueta Grande Pande spominja na Pando iz 80. let, ki jo poudarjajo dinamične linije in nagnjeni strešni nosilci. Črke Panda so na vratih natisnjene v tridimenzionalnem načinu, kar dodaja poseben pridih in tako ohranja klasično geometrijsko obliko Pande 4×4 ter dodaja pridih modernizma. Oblikovni jezik Grande Pande predstavlja FIAT-ovo vizijo, usmerjeno v prihodnost, in zagotavlja edinstveno vozilo, ki s svojim prepoznavnim dizajnom uteleša vrednote znamke. Ta model je del FIAT-ovih nenehnih prizadevanj, da bi na svetovni ravni ponujal inovativna vozila, usmerjena k strankam.

Izbira platforme Smart Car pomeni sorodnost z novo Opel Frontero in Citroënom C3 ter posledično uporabo enakih pogonskih sklopov. Grande Panda bo na voljo s povsem električnim pogonom in bencinsko-hibridnim sistemom. Natančnih podatkov še niso podali, a pri sorodni Fronteri je izbira pogona sledeča. 48-voltni blago-hibridni sklop z 1,2-litrskim turbobencinskim motorjem s 74 kW (100 KM) in elektromotorjem z 21 kW (28 KM) ter elektrificiranim šeststopenjskim dvosklopčnim samodejnim menjalniklm. Ponujen je tudi Hybrid z nekoliko močnejšim motorjem s 100 kW (136 KM). Električna različica s 44 kWh baterijo se ponaša z dosegom več kot 300 kilometrov z enim polnjenjem, pri modeli s podaljšanim dosegom pa je mogoče prevoziti približno 400 kilometrov.