Noseča za volanom? Do kdaj in koliko lahko nosečnica vozi avtomobil?

Bodoče mamice lahko sedejo za volan le dobro pripravljene. V obdobju prvih treh mesecev odsvetujejo samostojno vožnjo tistim nosečnicam, ki se nagibajo k pogostejšim slabostim ali težavam s krvnim obtokom. V zadnjem tromesečju nosečnosti se pogosto pojavijo težave z držo pri sedenju in privezovanju z varnostnim pasom.

Otroška porodničarka Sigrid Peek v nemški avtomobilistični reviji Auto Bild svetuje bodočim mamicam naj se podajo le na krajše vožnje z avtomobilom: »Otrok ne mara, če mati med vožnjo avtomobila dlje časa sedi v upognjeni drži. Svojo nejevoljo pogosto pokaže z močnim brcanjem.«

Brcanje otroka lahko bodočo mamico zaboli in ji odvrne pozornost od prometa na cesti. Zato velja pravilo: tudi v zadnjih treh mesecih nosečnosti nobene samostojne vožnje. Za bodoče mamice je najbolje, če v tem obdobju prepustijo volan drugim ter se poleg tega že v osnovi izognejo tudi daljšim vožnjam.

Tudi glede privezovanja je potrebna previdnost: tritočkovni varnostni pas mora vedno dobro objeti boke pod trebuhom in nikakor ne sme potekati preko njega. Na ta način se bo nosečnica izognila nevarnemu pritisku na maternico. Koristen bo tudi poseben pripomoček, ki bo preprečil drsenje varnostnega pasu navzgor.

Kazni za prometne prekrške

To so države, v katerih moraš obvezno voziti z zeleno karto!

Kje je obvezna uporaba varnostnega jopiča?