V prizadevanjih za več varnosti na slovenskih cestah Citroën v sodelovanju z AMZS podarja vsem novim fizičnim kupcem brezplačen tečaj varne vožnje. Tečaj v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem je zasnovan tako, da udeleženci ne pridobijo zgolj teoretičnega znanja o varni vožnji, temveč jim omogoča tudi poglobljeno razumevanje in praktično uporabo naprednih asistenčnih sistemov, ki jih ponujajo vozila Citroën.

Filip Koren, direktor C Automobil Import d.o.o., poudarja: »Zavedamo se, da je varnost v prometu ključnega pomena za dobrobit vseh nas. Zato smo se odločili, da našim kupcem podarimo tečaj varne vožnje, saj si želimo prispevati k ozaveščanju o odgovornem ravnanju v prometu. Poleg tega imajo napredni asistenčni sistemi, ki jih nudijo naša vozila, pomembno vlogo pri izboljšanju varnosti, saj voznikom aktivno pomagajo v kritičnih situacijah in tako prispevajo k večji varnosti v prometu. Našim kupcem tako ponujamo priložnost, da v varnem okolju praktično preizkusijo in pridobijo nove izkušnje s svojim novim Citroënom.«

Vojko Safran, AMZS inštruktor varne vožnje, dodaja: »Naš tečaj varne vožnje ponuja neprecenljivo izkušnjo uporabe najnovejših asistenčnih sistemov. Udeleženci lahko v varnem okolju poligona preizkusijo svoje sposobnosti, kako obvladovati avto v situacijah, ki se jim lahko pripetijo v realnem prometu. Pozdravljamo odločitev Citroëna, ki se zaveda, da je – kljub nenehnemu razvoju avtomobilov in naprednih asistenčnih sistemov, v prvi vrsti za varnost v prometu še vedno odgovoren voznik.«

Tečaj vključuje obsežen nabor tematik, med katerimi so razumevanje dinamike in fizikalnih zakonitosti vožnje, tehnike zaviranja in izogibanje oviram, z velikim poudarkom na praktičnem delu preizkušanja naprednih asistenčnih sistemov Citroën (ABS, ESP, BAS).

Med ključnimi tehnologijami, ki jih nudijo Citroënova vozila, lahko po individualnem dogovoru v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem vozniki preizkusijo še:

  • Aktivna varnostna zavora samodejno zavira v primeru zaznane nevarnosti trčenja, kar močno zmanjšuje možnost nesreč.
  • Sistem za opozarjanje pred trčenjem opozori voznika na potencialni trk in avtomatsko aktivira zavore, če je to potrebno.
  • Sistem za polsamodejno vožnjo v zastoju omogoča delno avtonomno vožnjo, kjer sistem podpira voznika s prilagodljivim tempomatom in ohranjanjem voznega pasu.
  • Prilagodljiv tempomat s funkcijo Stop & Go samodejno prilagaja hitrost vozila in ohranja varnostno razdaljo in ima možnost popolne zaustavitve in ponovnega speljevanja.
  • Sistem za nadzor mrtvega kota.
  • Sistem za zaznavanje nenamerne zapustitve voznega pasu (prečkanje črte).
  • Opozorilnik na voznikovo nepozornost in samodejni preklop med dolgimi in kratkimi lučmi, itd.

Citroën s tem korakom ne le potrjuje svojo predanost inovacijam in varnosti, ampak tudi aktivno prispeva k bolj informirani, odgovorni in varni vožnji na slovenskih cestah. Ta družbeno odgovorni ukrep ljudem omogoča boljše razumevanje tehnologije in zagotavlja več varnosti v prometu.