Letos mineva že 50 let od ene izmed najbolj spektakularnih zmag v zgodovini mednarodnega avtomobilističnega športa. 21. januarja, 1964 je model Mini Cooper S prvič osvojil reli Monte Carlo. Na reliju sta moči združila Severni Irec Patrick (»Paddy«) Hopkirk za volanom in sovoznik Henry Liddon ter poskrbela za veliko presenečenje, saj sta v svojem majhnem britanskem avtomobilu odbila vse napade na papirju boljših in močnejših tekmecev.

Brezhibna vožnja po podeželskih cestah in preko gorskih prelazov, po ledu in snegu, ozkih zavojih in strmih odsekih je položila temelje za premagovanje favoritov in se zasidrala v srcih javnosti kot tudi v analih avtomobilistične zgodovine. Dominantnost klasičnega Mini na reliju Monte Carlo se je nadaljevala v naslednjih letih, s tem ko sta Hopkirkova finska moštvena kolega Timo Mäkinen in Rauno Aaltonen v vitrino britanskega proizvajalca v letih1965 in 1967 dodala še dve skupni zmagi.

P90141933

Danes 80 letnemu Paddyju Hopkirku še vedno zažarijo oči, ko se spominja voznih kvalitet zmagovalnega avtomobila: »Čeprav je bil Mini le majhna družinska limuzina, je v tehničnem smislu imel veliko prednosti. Pogon na sprednja kolesa in prečno postavljen motor spredaj sta bili velika plusa. Prav tako je bil majhen avtomobil kot nalašč za ozko spluženo cestišče. Imeli smo veliko sreče – avtomobil je bil pravšnji, vse se je zgodilo ob pravem času in se povezalo v pravem trenutku.«