Fordova oblikovalka Erika Tsubaki je ustvarila Vignale Weekender – vrhunsko potovalko, ki jo je navdihnilo oblikovanje avtomobila – in osvojila prestižno priznanje iF Design.

Žirija 50 strokovnjakov za oblikovanje iz vsega sveta je bila navdušena nad torbo, ki povzema oblikovne poteze novih Fordovih modelov in izjemno izkušnjo lastništva Ford Vignale, posebej pa so izpostavili inovacije, kakovost in končno izdelavo…

Avtomobilska oblikovalka je prejela “oskarja za oblikovanje” za svoj izjemni izdelek – vrhunsko potovalko Vignale Weekender, ki jo je navdihnilo oblikovanje avtomobila.

Žirija, ki podeljuje priznanja iF Design in jo sestavlja 50 strokovnjakov iz vsega sveta, je posebej pohvalila inovativnost in funkcionalnost torbe Vignale Weekender ter jo zaradi najboljše kombinacije kakovosti, izdelave in materialov uvrstila pred več kot 300 drugih prijavljenih izdelkov.




Erika Tsubaki, nadzornica oblikovanja pri Fordu Evropa, je s svojo ekipo oblikovala potovalko Vignale Weekender kot enega od vrste elementov, ki odražajo prestižni izdelek in vrhunsko izkušnjo lastništva Vignale.

Ford Vignale odlikujejo edinstvene oblikovne poteze, izjemna izdelava, ekskluzivna oprema in napredne tehnologije. Oblikovanje torbe Vignale Weekender povzema značilno masko pred motorjem, vzorec šivov na ročno izdelanem oblazinjenju sedežev Vignale in obliko – pa tudi pomik – pokrova motornega prostora.

Magnetna zapirala v stranskih žepih predstavljajo naslednjo vzporednico z avtomobilom, saj zagotavljajo aerodinamičen videz, ki tako kot izklesana zunanja površina avtomobila skriva njegov notranji ustroj. Tudi ta edinstveni mehanizem je pomagal torbi Weekender osvojiti prestižno priznanje iF Design.

“Osredotočili smo se na samosvoje oblikovanje avtomobila Vignale ter posebno pozornost namenili odličnemu usnju in izdelavi podrobnosti,” je povedala Tsubakijeva. “Zasnova in funkcionalnost torbe sta morali zagotoviti preprosto uporabo in obenem edinstveno, prijetno in nepričakovano izkušnjo. Tako smo se domislili tudi odpiranja stranskih žepov – odpiranje in zapiranje teh žepov je povsem podobno odpiranju in zapiranju pokrova motornega prostora.”

Tsubakijeva se je rodila na Japonskem, danes pa dela v Fordovem oblikovalskem studiu v Kölnu, kjer vodi ekipo, specializirano za trende prihodnost. Proučujejo globalne trende na najrazličnejših področjih – od arhitekture do mode – in ugotavljajo, kako bodo vplivali na oblikovanje Fordovih vozil v prihodnosti. Ekipa je pred časom po navdihu avtomobilskega oblikovanja izdelala tudi stol, svetilko in uro.

“Velik pomen smo namenili spoštljivemu ravnanju z dragocenim materialom in oblikovanju, ki bo na najbolj skladen način združilo funkcionalnost, odlično izdelavo, natančnost in material,” je povedala Tsubakijeva. “Torba Vignale Weekender izraža naravno umirjenost, ki je obenem odsev moje japonske dediščine in kulture. Torba Weekender mi res veliko pomeni, tako kot tudi potrditev širše oblikovalske skupnosti.”

Potovalko iz ekskluzivnega mehkega usnja, ki krasi najprestižnejše jahte in dragocene športne avtomobile, so ročno izdelali v delavnici v Düsseldorfu.

“Navdušil nas je pogum oblikovalcev, ki so se z drznim pristopom na povsem nov način lotili oblikovanja,” je povedal profesor Fritz Frenkler, predsednik žirije iF Design. “Ko je oblikovanje izdelka uporabljeno na inteligenten način, ne zagotavlja le zaščitne lupine, temveč dosega izjemne rezultate.”

Ford je torbo skupaj z drugimi izbranimi dodatki Vignale, med katerimi so ročne torbice in listnice, razstavil na slavnem mednarodnem salonu oblikovalcev pohištva Salone del Mobile v Milanu. Ford je lani predstavil konceptni model Mondeo Vignale, v Milanu pa so razgrnili tudi naslednje poglavje vizije Vignale.

“Mislim, da bi morali v počitnicah uživati od trenutka, ko začnemo pripravljati prtljago, in prav ta občutek sem želela vtkati v preproste oblikovne poteze te torbe,” je dodala Tsubakijeva.