Na poslovni šoli Bled se je dne, 20.6. 2014, odvil Modul za trajnostni razvoj, ki je povezal 138 podjetij iz Slovenije, Češke, Madžarske in Avstrije. Dogodek so otvorili predsednica IEDC prof. Danica Purg, direktorica korporativnega komuniciranja BMW Group Slovenija Gordana Kisilak in Irena Kavčič iz organizacije World Wide Fund for Nature (WWF), ki je ena izmed največjih in najbolj uglednih neodvisnih organizacij za varovanje narave. Slednja je spregovorila o pomenu voda v Sloveniji in po svetu, predstavljeni pa so bili tudi primeri dobrih praks podjetij.

Na Modulu za trajnostni razvoj so se podjetnikom in strokovnjakom pridružili tudi osnovnošolci, vključeni v mrežo programa Ekošola. Mladi so pod mentorstvom WWF, največje okoljevarstvene organizacije na svetu, izvajali aktivnosti, namenjene spoznavanju in ohranjanju vodnih ekosistemov v njihovem lokalnem okolju z naslovom Voda povezuje – Water Connects.

Modul za trajnostni razvoj se je nadaljeval v sodelovanju z Blejskim filmskim festivalom z okroglo mizo »Zavedanje o pomenu vode«. Vse prisotne je uvodoma nagovorila predsednica vlade mag. Alenka Bratušek, ki je pozdravila pobude za ozaveščanje o problematiki vode.

Foto1

Na okrogli mizi so svoje poglede podali govorniki Rade Šerbedžija, predsednik odbora Bled film festivala, prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja in dobitnica Nobelove nagrade in Evropski komisar za okolje dr. Janez Potočnik, ki so vsi pozdravili iniciativo projekta BMW Clean Water Regatta.

Okrogli mizi, kjer so za boljši jutri združili moči znanstveniki, umetniki in politiki, sta med drugim prisluhnila tudi filmski igralec in režiser Branko Đurić – Đuro in svetovno znan igralec Armand Assante. V zanimivem pogovoru je igralec Rade Šerbedžija pozval k razmisleku, kaj lahko storimo, da bo naš svet preživel. Dr. Janez Potočnik je v svojem govoru izpostavil, da je voda eden izmed najbolj dragocenih virov, saj je bistvena za življenje, zdravje ter za blaginjo in pozval k aktivnem sodelovanju deležnikov iz različnih sfer, tudi politike.

Evropski komisar je v nadaljevanju predstavil tudi izzive, s katerimi se na področju vode soočamo v Evropi ter opozoril, da predstavlja varstvo voda enega izmed temeljev varovanja okolja na ravni Evropske unije. Prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj je v debati o ohranjanju voda izpostavila rešitve, ki temeljijo na inovacijah: v tehnologiji, pri infrastrukturi ter na področju institucij. Ključna pa se ji zdi ozaveščenost, ki se mora začeti že v otroštvu posameznika. Klimatologinja apelira na vplivne in vidne posameznike, da s spremembami v svojem odnosu do vode spodbudijo k splošni večji ozaveščenosti in aktivaciji.