Novi 308 bo zaznamoval 211. let obstoja znamke Peugeot in 130. obletnico zagotavljanja odličnosti v avtomobilih za fizične osebe.

  1. septembra 2021 bo v tovarni skupine Stellantis v Mulhouseu stekla proizvodnja povsem novega Peugeota 308, to je natanko 211 let in tri dni po ustanovitvi znamke Peugeot. Znamka obstaja namreč že od 26. septembra 1810, s čimer velja za najstarejšo aktivno znamko avtomobilov na svetu.

Poleg tega pa Peugeot v letu 2021 proslavlja še eno pomembno obletnico, to je obletnica njegovega vstopa v svet mobilnosti za vse: ob koncu poletja 1891 oziroma pred natanko 130 leti je bil “v Franciji dostavljen prvi osebni avtomobil fizični osebi, in to je bil Peugeot”. S tem se je začela dolga pustolovščina.

Znamka Peugeot, ki je nastala na pobudo enega človeka in ene družine, se že več kot dve stoletji prebija skozi svet nenehnih sprememb in nenehno prilagaja svoje izdelke in storitve potrebam in zahtevam svojih kupcev. V 211 letih so ime in izdelki Peugeot vstopili v več milijonov domov v obliki avtomobilov in motorjev, pa tudi orodij, radijskih sprejemnikov, šivalnih strojev, mlinčkov za poper in kavo … Mnogi izmed njih so postali legendarni.

Dandanes to blagovno znamko najdemo v več kot 160 državah, kar vsak dan potrjuje napoved Armanda Peugeot, da bo po zaslugi avtomobila Peugeot postal “eno največjih industrijskih podjetij v Franciji”. Svet se je v 211 letih precej spremenil, hitrost teh sprememb pa se je občutno pospešila ravno v zadnjih desetih letih. Digitalizacija in super povezljivost sta privedla do novih načinov razmišljanja, novih potrošniških navad in novih vrst mobilnosti. S svojo močno elektrificirano ponudbo (za 70 % modelov znamke Peugeot je na voljo ena ali več elektrificiranih izvedenk) in novo generacijo povezljivega informacijsko razvedrilnega sistema, ki bo lansiran skupaj z novim vozilom 308, Peugeot narekuje spremembe na področju mobilnosti.

In to traja že 130 let: Peugeot je namreč natanko 2. oktobra 1891 dostavil prvo osebno vozilo fizični osebi, natančneje gospodu Poupardinu, prebivalcu Dornacha, ki je svoje vozilo naročil 27. avgusta istega leta. To je bilo vozilo s štirimi sedeži in motorjem (Daimler) z 2 konjskima silama. Od tistega dne leta 1891 do danes so kupcem dostavili skoraj 75 milijonov vozil v 160 državah, kjer je znamka prisotna. Ljubitelji starodobnih avtomobilov (in tudi novejših modelov) si bodo lahko v muzeju Aventure Peugeot v Sochauxju ogledali model Peugeota Type 3, ki je enak tistemu, ki so ga leta 1891 dostavili gospodu Poupardinu