Minulo poletje se je skupina ekstremnih kajakašev podala na zelo posebno odpravo: pionirsko plovbo po še nedotaknjenih rekah v osupljivem naravnem okolju Laponske.

Odprava brez primere je vključevala enajst dni onstran arktičnega kroga, v popolni osami. Skupina trdoživih kajakašev je za vožnjo na daljni sever z vso opremo vred izbrala Duster. Ta ikonični športni terenec znamke Dacia je zasnovan za pustolovščine in se je izkazal za idealno vozilo, s katerim so športniki prevozili 8.000 kilometrov do Severnega rta. Tamkajšnje reke so jim po letu dni omejenega življenja zaradi epidemije zagotovile pristno adrenalinsko pustolovščino.

Izbrana ekipa izkušenih kajakašev pripravljena na odkrivanje veličastnega severa

Naravni park Padjelanta na Laponskem je idealen kraj, da premami skupino ekstremnih kajakašev. To območje na severu Švedske, ob meji z Norveško, se pogosto omenja kot »največje še nedotaknjeno naravno območje v Evropi«, obsega skoraj 200.000 hektarov naravne divjine. Ta naravni park z bogastvom rek je idealno igrišče za športnike, ki iščejo izjemne pustolovščine in želijo preseči sami sebe.




Z Dusterjem na 8.000 kilometrov dolg »road trip« in odkrivanje severne divjine

Skupina športnikov in prijateljev ter navdušencev nad srhljivimi doživetji se je zbrala v Grenoblu. Za svojo pot poti ekstremnim podvigom so izbrali Duster. Ta čvrst, prilagodljiv in za pustolovščine zasnovan športni terenec je izpolnjeval vsa merila za njihovo odpravo. Njegov velikodušno odmerjen prtljažnik (s prostornino od 471 do 1.574 litrov) je omogočil prevoz vsega potrebnega za celotno odpravo. Z napolnjenim prtljažnikom in kajaki pritrjenimi na strešna nosilca z le nekaj potezami se je šest športnikov odpravilo na vožnjo z nasmehi ob mislih na skorajšnje jahanje nedotaknjenih divjih rek, slapov in brzic.

Skozi Švico in Nemčijo so se pripeljali do trajekta, ki jih je prepeljal na Švedsko. Prvi del odprave se je začel z več kot 2.900 kilometrov dolgo vožnjo do Stockholma, glavnega mesta Švedske. Od tam so se odpeljali v Sulitelmi v Norveški. Med vožnjo so srečali prvega severnega jelena in občudovali pokrajino, ki je bežala mimo oken Dusterja. »Ceste na severnih prostranstvih so tako drugačne, da je noro. Razsežnosti prostora so velikanske, a kljub temu se ga nikdar ne naveličaš, le bolj se zaveš narave, ki te obdaja.«

Ta »road trip« so popestrile zvezdnate noči in postanki ob rekah za lovljenje rib in preskus opreme. »Že prve reke so bile neverjetne, a dlje ko smo prebijali skozi to divjo naravo, bolj veličastna je postajala. Odprava je res dobila svoj poln obseg.«

Dusterjeva vsestranskost brez primere je pomenila, da je »več kot izpolnil svoje poslanstvo«, je povedal Eric Deguil. Poleg zabavnih skupnih voženj je bil idealen »izvidniški avtomobil« in se je izkazal tudi pri dostavi na izhodiščne točke ter pobiranju na ciljih etap. Ne glede na to, kako prašna, skalnata ali strma je bila pot, vedno jo je zmogel!