To da tehnološki tempo narekujejo fantje z vzhoda je že splošno znano dejstvo, ki pa ni več rezervirano le za področje tehnike. Pogled na sceno avtomobilizma razkriva tektonske premike azijskih manufaktur. Posledično produkt na štirih kolesih, kakršnega poznamo zadnjih 100 let, počasi  izgubil primat na stari celini, kar glede na način poslovanja niti ni tako presenetljivo.

V Evropi k celotni zgodbi ”ikonične” znamke ali ‘brandingu’ dodamo le še očem poželjivo embalažo ter kakšno glamurozno besedo iz korporativnega slovarja. Drugo je prepuščeno naključju oziroma narejeno po principu več za čim manj. Takšen princip bi lahko ubral marsikateri proizvajalec mobilnih telefonov in roko na srce, le redko kdo bi to opazil. Telefoni so dosegli nekakšen višek, zato je precej težko izumiti še kaj novega, dokler seveda govorimo o poznanih gabaritih in tehnologiji. Honor je v letu 2022 dobro osvežil paleto modelov in eden izmed njih je naslednik modela 50.

Dvajset števk v nazivu modela je prineslo subtilne, a ključne novosti. Izpopolnjen izgled, vzdržljivo baterijo ter suvereno kamero, za katero komponente so inženirji našli pri Sonyju. Na hrbtno stran telefona z diamantno teksturo sta v zgodnji levi kot postavljena dva temna kroga. Tam se nahaja dvojna glavna kamera z ločljivostjo 54 milijonov pik z zaslonko f/1,9  in popolnoma novim, 1/1,49-palčnim IMX800 senzorjem, ki zajame več svetlobe svetlobe za svetlejše in ostrejše fotografije.

Ne manjka niti ultra široka in makro (bližinska) kamera, z ločljivostjo 50 milijonov pik, z zaslonko f/2,2, s pomočjo katerih v objektiv spravimo še tako visoke stavbe oziroma skrite žuželke v cvetu. Ljubitelji deljenja osebnih trenutkov boste le-te v širni svet poslali s sprednjo oziroma ‘sebek’ kamero z ločljivostjo 32 milijonov pik. Kaj pa praksa?

V grobem kamera izpolni pričakovanja uporabnika. Ostaja sicer nekaj situacij, v katerih se ne znajde najbolje, predvsem kadar je prisotna velika količina modrih odtenkov. Nočno fotografiranje stacionarnih stvari je korektno, kar pa ne drži povsem za fotografiranje z ultraširoko kamero. Precej dobrodošla je tudi možnost 10-kratne digitalne povečave, s čemer si približamo oddaljeno znamenitost ali skrivajočega se hišnega ljubljenčka.

Nadaljujmo z osnovnimi tehničnimi podatki. Ti so se bore malo spremenili, saj za razliko od milimeter daljšega ohišja, širina, debelina ter masa ohišja ostajajo enaki. 6,67-palčen 10-bitni OLED zaslon se ponaša z resolucijo 1080×2400 pikslov in 120 Hz hitrostjo osveževanja, polnjenje poteka preko 66 W polnilca, baterija pa je s kapaciteto 4800 mAh, za 500 večja od modela 50.

V bistvu sta si telefona tako podobna, da sva z mamo, ki si lasti model 50 večkrat privzdignila drug drugemu telefon. Seveda boste tisti z izostrenim vidom s kavča dodali, da je nemogoče zgrešiti med diamantno in lesketajočo teksturo hrbtne strani. Se strinjam, a bistven je prijem in občutek telefona v dlani. Ta ostaja enak, kar je pravzaprav pohvalno, saj obstoječi lastniki ne bodo potrebovali prilagajanja.

Podoben princip so do zadnje generacije uporabljali pri nemški ljudski avtomobilski znamki ter še eno ameriško tehnološko podjetje. Dobrih praks se fantje na vzhodu hitro učijo, zato ne čudi, da je telefon kvalitetno izdelan in všečno zasnovan. Z dizajnerskega vidika sta na ohišju dve stikali na desnem boku za nastavitev glasnosti ter vklop/izklop zaslona/telefona. Na dnu je centraliziran priklop USB-C za polnjenje, levo je reža za vstavitev dveh SIM kartic, desno pa zvočnik. Zaman boste iskali ”jack” priključek kakor tudi mesto za SD kartico.

Slednjo zagato je mogoče nadomestiti z izbiro zmogljivejše različice modela Honor 70 z 256 GB notranjega pomnilnika, katerega z lepa ne boste zapolnili, sklepajoč na večletni status mojega prenosnega računalnika z enako kapaciteto spomina. Ker pa ima ”modri zob” dober domet, si ne belite glave z manjkom ”jack” priključka. Brezžične slušalke so zdaj ”must have” dodatna oprema in verjemite, ko jih enkrat začnete uporabljati, se jim s težavo odrečete.

V notranjosti gostuje zmogljivi čip Qualcomm SM7325-AE Snapdragon 778G+ 5G, kateremu podporo drži 8-jedrni procesor (1×2.5 GHz Cortex-A78 in 3×2.4 GHz Cortex-A78 in 4×1.9 GHz Cortex-A55). Za lepo grafiko je zaslužna enota Adreno 642L, medtem ko je delovni pomnilnik (RAM) lahko velikosti 8 ali 12 GB. Telefon deluje na operacijskem sistemu Android 12, čez katerega je prevlečen tovarniški vmesnik Magic UI 6.1. Sprehod skozi menije je enostaven, predvsem pa učinkovit, saj za tekoče delovanje poskrbi dinamično 120 Hz osveževanje zaslona. Čeprav se uporaba te funkcije malenkost pozna na porabi energije, se bo baterija s kapaciteto 4800 mAh le stežka spraznila v istem dnevu.

Priloženi 66 W polnilnik v prazno baterijo prilije 60-odstotkov energije v manj kot pol ure in doseže 100-odstotno napolnjenost prej kot v eni uri. Seveda je na trgu še kakšen hitrejši konkurent, a objektivno gledano je še vedno njegovo polnjenje precej hitro, saj dodaja 2-odstotka napolnjenosti na minuto. Kot zanimivost, pametni telefon je na testu vzdržljivosti portala GSM Arena ”preživel” 100 ur.

Honor 70 je vstavljen v konkretno škatlo, v kateri poleg aparata najdemo še priročen silikonski ovitek, hitri polnilec s podatkovnim kablom USB-C na USB-A ter navodila za uporabo. Žal v Sloveniji zaenkrat ni v ponudbi takšne različice, kot je tale preizkušena, z največjim notranjim spominom in v barvni kombinaciji Crystal Silver. Pri operaterjih bo Honor 70 v izdaji 8GB+128GB na voljo v črni (Midnight Black) in zeleni (Emerald Green) barvi in sicer po priporočeni prodajni ceni 599 evrov.

Verjamem, da ste tako kot jaz na koncu pričakovali nekoliko manjši znesek. Slednji se bo malenkost stopil v primeru individualnega razmerja, ampak dejstvo je, da Honor vzpostavlja svoj krog kupcev. Recept je poznan in Honor 70 je res lep vsestranski telefon, ki vizualno nekoliko izstopa iz množice, vsebuje korekten nabor kamer, medtem ko so drugi atributi elegantno polikani vzdolž nove generacije. Pretkano? Niti ne, le v Evropi bomo morali dojeti, da se končuje obdobje poceni izdelkov z vzhoda.