Pred kratkim je poteka izbor za svetovni avto leta, laskavi naslov si je priboril novi Hyundai Ioniq 6, ki je prav tako prepričal v kategorijah svetovnega električnega avtomobila in najbolje oblikovan avtomobil leta, kar si je prislužil s svojo edinstveno aerodinamično zasnovo, ki povečuje doseg.

Žirija 100 avtomobilskih novinarjev iz 32 držav je med tremi finalisti premierno predstavljenimi leta 20222, izbrala novega Ioniq 6, tako gre za Hyundaijevo drugo zaporedna trojno nagrado na izboru svetovnih avtomobilskih nagrad. Lani so za zmagovalca izglasovali sorodnega križanca Ioniq 5. Ioniq 6 je drugi član Hyundaijeve ločene električne družine, zasnovan na sodobni prilagodljivi platformi E-GMP in je opremljen z napredno 800-voltno električno arhitekturo, ki omogoča hitro polnjenje od 10 do 80 odstotkov kapacitete v samo 18 minutah.

Nagrajeno elegantno oblikovanje daje prednost aerodinamičnem izkoristku, zato se pohvali s količnikom zračnega upora le 0,21 Cd, kar pomeni, da lahko z enim polnjenjem po merjenju WLTP prevozimo 614 kilometrov. Seveda s standardnim modelom z zadnjim pogonom in 18-palčnimi aero platišči. Velika zanimivost novega Ioniq 6 je funkcija V2L (Vehicle-to-Load), ki omogoča napajanje zunanjih virov iz avtomobilske baterije, potem so tu še napredne rešitve povezljivosti in zmožnost posodobljenja preko spleta. V notranjosti Ioniq 6 navdušuje z ergonomično in prostorno notranjostjo, obogateno s prijetnimi materiali in dvobarvno ambientalno osvetlitvijo.

Ioniq 6 v zadnjih nekaj mesecih pobira številne odmevne nagrade, nenazadnje je bil imenovan za »limuzino leta« na podelitvi avtomobilskih nagrad GQ Car Awards 2023 in »novi avto leta« s strani revije Le Guide de l’auto. Prav tako si je na testu varnosti Euro NCAP priboril zavidljivih pez zvezdic in naziv najboljšega v razredu.