BMW je leta 1989 na avtomobilskem salonu v Frankfurtu predstavil prvo generacijo serije 8, ki je s svojo prepoznavno, elegantno obliko in napredno tehnologijo pustila velik pečat v avtomobilizmu. Model E31 ni prikazal le 5-litrskega aluminijastega V12 motorja, temveč tudi več pionirskih funkcij, kot so krmiljena zadnja os, elektronsko podvozje, elektronsko stopalka za plin ter napredni sistem za nadzor stabilnosti.

Kljub dinamičnemu videzu in visokotehnološkim funkcijam je bila prvotna serija 8 premijski GT in ne čistokrvni športnik. Različica M8 je stopla v razvoj, vendar nikoli ni dosegla cilja. Vrhunec je predstavljal model 850 CSi s 5,6-litrskim V12 s 380 KM. Nedavno se je BMW-jev oddelek za klasične avtomobile skupaj s partnerskim podjetjem lotil skoraj triletnega projekta obnove in ustvaril različico modela E31, ki uteleša duh manjkajočega M8. Rezultat projekta je Manhart MH8 5.0 V8 Limited 01/05.

BMW-jev oddelek za klasične avtomobile, zadolžen za obnove in nadgradnje znamenitih modelov, je prvotni 5-litrski dvananstvaljnik model 850i iz leta 1990 nadomestil z zmogljivejšim motorjem S62B50 iz modela E39 M5. Velika prememba je skupaj z optimizacijo zmogljivosti povečala moč na 420 KM, kar se prek šeststopenjskega ročnega menjalnika prenaša na zadnji kolesi. S preobrazbo pogona so spremenili značaj vozila iz luksuznega GT-ja v poskočen športni avtomobil, katerega spremlja simfonija speljana preko izpušnega sistema iz nerjavečega jekla.

Dinamično podobo so okrepilk z namestitivijo 20-palčnih Manhartovih Concave One platišč, obutih pnevmatike Continental Sport Contact 7. Za sprednjimi platišči se skrivajo zmogljive štiribatne zavorne čeljusti in 340-milimetrski hlajeni zavorni diski. Da bi izboljšali postavnost in vodljivost avtomobila, so bile nameščene nižje vzmeti H&R in amortizerji Bilstein B6, ki dajejo avtomobilu več nastopaške prezence, poleg tega so bili obnovljene vse komponente osi. Karoserijo so zatem odeli v svežo modro barvo in jo oborožili z agresivnejšimi sprednjimi in zadnjimi ščitniki iz modela 850 CSi, skupaj z zunanjimi ogledali M in aerodinamičnim krolcem na pokrovu prtljažnika.

Športen pristop se odraža tudi v probrazbi notranjosti, kjer najdemo razkošno oblazinjenje v usnju s kontrastnimi šivi, medtem ko so prestavno ročico, ročno zavoro, volanski obroč, strop, stebričke in zadnjo polico odeli v alkantaro. S tem obsežnim projektom obnove in nadgradnje, ki ga je izvedlo podjetje BMW Classic Cars so ohranilo zgodovinski značaj modela E31 in hkrati okrepilk njegovo zmogljivost ter estetiko, s čimer je postal edinstvena restomod umetnina. Manhart MH8 5.0 V8 Limited 01/05 izpopnjuje sanje prvega M8 in bo krasil garažo petih izbrancev.