Jeep na slovenskem trgu predstavlja za znamo prvega, povsem električnega terenca Avenger. Z njim ameriška znamka naznanja prihod kvarteta povsem električnih Jeepov!

Poleg Avengerja bo to še retro oblikovani Recon, premijska ladja Wagoneer S in četrti zaenkrat še neimenovani model. S takšno širitvijo električne ponudbe bodo okrepili elektrifikacijo podjetja, ki želi izdelati baterijsko-električno različico vsakega modela in z letom 2030, vsaj na stari celini, popolnoma presedlati na elektriko.

Kar se tiče oblikovanja, se kompaktni Avenger spogleduje s tipičnimi potezami ostalih Jeepov, kot so denimo maska s sedmimi režami, škatlaste proporcije poudarjeni blatniki. Kot pričakovano, so se Jeepovi inženirji pri snovanju platforme obrnili k matičnem podjetju Stellantis. Pod površjem bomo tako našli enako e-CMP arhitekturo kot pri prej omenjenih Peugeotu in Oplu, kar odpira možnost za vgradnjo tako izključno električnega pogona, kot klasičnih motorjev.

Pogon bo na evropskem tržišču zgolj popolnoma električni. Električno gnani Avenger bo z enim polnjenjem baterije prevozil 400 kilometrov, kar je 50 bolje od Peugeota, prav tako bo prvi avtomobil na tej platformi, ki bo poleg standardnega dvokolesnega, na voljo še s štirikolesnim pogonom. Osnovo tvori 400-voltni akumulator s kapaciteto 54 kWh, ki napaja elektromotor z zmogljivostjo 115 kW oziroma 156 KM in 260 Nm navora. Podobno kot pri ostalih bo najvišja moč polnjenja znašala 100 kW, dovolj za povrnitev 80 odstotkov elektronov v 30 minutah.

V notranjosti Jeep presdtavlja najnovejšo generacijo Uconnect programske opreme, le zasloni bodo nekoliko manjši od 12- in 10,3-palčnih enot iz večjega Wagoneerja. Proizvodnja novega Jeepa Avenger bo stekla v kraju Tychy na poljskem in čeprav novinec na prvi pogled zastopa enako mesto kot starajoči Renegade, bo po Jeepovih besedah v paleti uvrščen pod njim.

Cene novega Avengerja se bodo pričele pri 35.990 evrih (MPC s popustom ob financiranju). Toliko boste morali odšteti za najnižji nivo opremljenosti Longitude, v kolikor se boste odločili za nivoja Altitude oziroma Summit, pa boste morali primakniti še 2.000 oziroma 4.500 evrov.