Na slovenske ceste je zapeljal Fordov novi koncept modela Explorer, ki je skladno s trendi postal električni SUV na platformi partnerja Volkswagen. 

Posebnost novega Explorerja se skriva pod površjem, saj je nastal na enaki MEB modularni platformi kot Volkswagen ID.4, vendar ne gre le za površno kopijo, temveč dodelan izdelek v Fordovem slogu. Večletno partnerstvo dveh avtomobilskih velikanov je že obrodilo sadove na področju komercialnih vozil, sedaj sledijo še osebna vozila.

Velika sprememba je opazna že pri oblikovanju, saj je le-to, za razliko od konzervativnega Volkswagnovega, precej bolj dinamično in postavno, z dvema kljukastima dnevnima svetilnima elementoma spredaj, ki sta povezana s panelom z napisom imena modela. Skoraj robusten sprednji del se proti zadku nadaljuje s čistimi linijami, kar popestrijo kontrastne črne obrobe kolesnih lokov in črna pragova, s čimer poudarjajo SUV-jevsko držo. Zadnji stebriček so okrasili z delno prosojnimi grafikami v slogu bencinskega Explorerja, atraktivno oblikovana platišča pa segajo od 19 do 21 palcev.

Zadek je precej škatlasto zaključen in ima podoben slog osvetlitve kot sprednji del ter ponovno povezavo s črno vzdolžno letvico. Odprta prtljažna vrata razprostirajo 450-litrski shranjevalni prostor, ki je v primerjavi z Mustangom Mach-E večji, ob zloženi zadnji klopi pa volumen zraste na uporabnih 1.400 litrov.

Povsem samosvoja je tudi notranjost električnega Explorerja, kjer je glavna atrakcija pokončen 15-palčni informacijski zaslon na dotik s prilagodljivimi položajem in opremljen z najnovejšim operacijskim sistemom Ford SYNCMove, ki ponuja predvajanje vsebin čez celoten zaslon ter povezovanje z vsemi sodobnimi napravami. Za zaslonom se skriva odlagalni prostor imenovan My Private Locker, kamor lahko lastniki pred očmi nepridipravih skrijejo osebne predmete, kot so denarnice ali mobilni telefoni, prostor pa se ob zaklepu vozila tudi zaklene. Ostalo kramo lahko med vožnjo spravijo v sredinsko konzolo s 17-litrskim odlagalnim prostorom.

Vrh armaturne plošče serijsko krasi vzdolžen zvočnik z 10-barvno ambientalno osvetlitvijo, ki prilagaja barve glede na izbiro voznega profila, pred vznikom pa se nahaja manjši 5-palčni zaslon z najnujnejšimi podatki o vožnji. Ford si je močno prizadeval kabino odeti v čim bolj prijetne in mehke kakovostne materiale, kar je šibka točka nemškega konkurenta. Praktično je izredno težko najti skupne točke obeh notranjosti, z izjemo vrtljivega izbirnika smeri vožnje, tipk za prižig luči in stikala za odpiranje oken.

Preverimo še pogonsko plat, kjer vstopnico predstavlja model z enim elektromotorjem s 170 KM nameščenim zadaj in baterijo z 52 kWh uporabne kapacitete, ki naj bi zadostila za 450 kilometrov dosega z enim polnjenjem. Ta model bo slovenskim kupcem na voljo v prvem kvartalu leta 2025. Stopničko višje je umeščen model z močnejšim motorjem z 286 KM in baterijo s 77 kWh uporabne kapacitete ter 602 kilometroma avtonomije. Največja moč polnjenja pri začetnem Explorerju znaša 130 kW, preostali dvojec lahko polni z največ 170 kW, tako je pri vseh za polnjenje od 10 do 80 odstotkov potreben 26-minutni postanek. Vrh aktualne ponudbe bo predstavljal Explorer z dvema elektromotorjema s skupno močjo 340 KM in enako 77 kWh baterijo, s 491 kilometri dometa.

Novi Ford Explorer je trenutno na voljo z dvema bogatima opremama Explorer in Explorer Premium. Cene novega Explorerja se bodo pričele pri 45.254 evrih, v kolikor boste posegli bo bolje založeni opremi, bo potrebno primakniti še poltretjega tisočaka, razlika med šibkejšim in zmogljivejšim pogonom pa je tudi ovrednotena s takisto – dvema tisočakoma in pol.