‘Autobahn bomber’ – BMW 320d Touring xDrive

Prostora ni nikoli preveč. Še tako velik prtljažnik se v času počitnic v hipu zapolni. Vikend oddih za moderno družino pomeni vsaj 500 litrski prtljažnik, vez vode za voznikovim sedežem ter dve vrečki med nogami potnikov. Zaradi vse večjih zahtev po prostoru so Evropejci limuzine tako rekoč postavili na stranski (muzejski) tir.

Karavan > limuzina.

Sprehod po parkirišču nakupovalnega centra predstavi trend odrezanih zadnjic; karavani, križanci in kombilimuzine. Med najbolj priljubljenimi odsekanimi zadki so karavanski ‘Nemci’.

BMW serije 3 je karavan postal zaradi gospoda, katerega limuzina ni bila sposobna peljati njegove družine na morje in zato je v domači garaži predelal limuzino v karavana. Od leta 1984 naprej so karavani pri Bavarcih postali stalnica. Trenutno je na tržiču peta generacija karavana in baje, je ta najboljša doslej.

bmw 320xd 7

Lansko poletje je serija 3 prejela malenkostne posodobitve. Novi motorji, posodobljeni varnostni sistemi ter rahlo spremenjeni oblikovni detajli. Nič pretresljivo drugačnega, ampak le toliko sprememb, da je avtomobil boljši v vseh pogledih.

Za začetek M paket…

Germanski štirikolesni predstavniki imajo eno slabost. Spisek dodatne opreme. Ta je vsaj toliko dolg kot zgodovina Slovenije. Kupec ne opazi vseh možnih dodatkov na vozilu, hkrati pa pomembno opremo enostavno spregleda.

Popularen M izgled je pri nas že skoraj serijska oprema vsakega BMWja, zato na testnem avtu ni manjkal. Morda barva Estoril Blau pa je celoto dodobra začinila. Za popolno kombinacijo je notranjost dopolnjevala M oprema z športnimi sedeži odetimi v alkantaro ter aluminijastimi dekoracijami. Manjkal ni niti črn strop, aluminijasti pragovi z M značkami ter M volanski obroč.

bmw 320xd 21

Kljub športnemu izgledu se pri opremljanju na varnost ni pozabilo. Karavan je imel radarski tempomat, ki mimogrede deluje dobro. Opozorilnik za zapustitev voznega pasu, senzor za vozilo v mrtvem kotu ter kamere okoli vozila za lažje manevriranje. Vožnjo je olajšal vrhunski projekcijski zaslon, ki prikazuje trenutno hitrost vozila, navigacijo z grafiko zavojev, glasbo z USB ključka ter telefonski pogovor.

Dobitna kombinacija.

Na spisku dodatne opreme je bil obkljukan še poslovenjen sistem iDrive, dvopodročna klimatska naprava, adaptivni LED žarometi, gretje sedežev, ozvočenje Harman&Kardon, vozni programi z adaptivnimi blažilniki ter prilagodljivi pripomočki v prtljažnem prostoru. Zaščitna mreža za prevoz psa, kaveljčki za nakupovalne vrečke, 12V vtičnica za hladilno torbo in nastavek za zaščito tovora proti prevračanju.

bmw 320xd 13

Za pogon je skrbel posodobljen dvolitrski dizelski motor s 140 kW (190 KM) moči, ki je preko osemstopenjske avtomatike, moč prenašal na vsa štiri kolesa. xDrive skrbi za dodaten oprijem vozila v deževnih in snežnih dneh. Ob izklopljeni elektroniku dopušča še zabavo, saj se večji delež moči prenaša na zadnji kolesni par. Kombinacija motorja, menjalnika in pogona je perfektna, saj se s pomočjo voznih programov avtomobil spreminja od varčneža s porabo slabih 6 litrov na sto kilometrov do udobnega avtocestnega potovalnika.

Takšen karavan je dobitna kombinacija, saj izstopa na slehernem področju. Strupen izgled, bogata oprema ter vrhunski pogonski sklop. Točno to pa se od pravega ‘autobahn bomberja’ tudi pričakuje.