Mejnik znamke.

Novo poglavje znamke piše Leon  tretje generacije,  ki bo v A-segmentu konkuriral s prefinjenostjo in kakovostjo, katero ponazarja novi logotip znamke Seat.

Zgodovina uči, da se v kriznih časih razvijajo najboljše stvari. Če je temu tako, upajo pri Seatu, da bodo z novim Leonom dosegli uspeh in hkrati rast tržnega deleža, ki pa v zadnjih časih ni ravno blesteč. Leon je torej njihov rešitelj iz krize.

Dinamično zasnovano vozilo je izdelano na identični platformi kot preostali koncern VW, torej na MQB platformi. Tako je Leon nekoliko krajši v dolžino, zaradi kratkih pa se je povečala prostornost v notranjosti in prtljažniku. Slednji je pridobil 40 l volumna, medosje pa je zraslo za 6 cm.  Oblika izžareva moč, prodornost ter ognjen temperament. Ostre linije so nova oblikovalska značilnost znamke Seat. Prvič pa so v tem segmentu na voljo žarometi v popolni LED-tehnologiji.

V notranjosti se nadaljuje športni dizajn zunanjosti. Voznikovo delovno okolje je zasnovano tako, da je vse v enostavnem dosegu. Dvignila se je tudi kakovost vgrajenih materialov in končne izdelave.

Leona bo ponujal tri pakete opreme ter dolg seznam opreme za doplačilo. Osnovni paket Reference ima 7 zračnih blazin, ESP, ASR+ABS, klimatsko napravo, potovalni računalnik, voznikov sedež nastavljiv po višini in še nekaj uporabnih dodatkov. Naslednja stopnja (Style) Leona obogati za aluminijasta platišča, naslonjalo za roko spredaj, tempomat, samodejno klimatsko napravo, izboljšani radio s 5¨zaslonom na dotik…Najboljši paket opreme FR pa postreže s športnim paketom (podvozje, sedeži, volanski obroč, prestavna ročica…), 17-palčnimi platišči, dvopodročno samodejno klimatsko napravo in z zadnjimi lučmi v tehnologiji LED. Dodatno si lahko med drugim omislite tudi sprednje luči v LED tehnologiji. Te stanejo 1.010 evrov.

Motorna paleta je sestavljena iz štirih bencinskih in dveh dizelskih agregatov. Osnovni bencinski je 1,2-litrski TSI agregat, ki proizvede moč 63 kW. Močnejša različica agregata pa 77 kW. Sledi mu 1,4-litrski agregat z 90 kW in najmočnejši 1,8 TSI s 132 kW. Racionalno izbiro bo predstavljal dizelski 1,6-litrski TDI agregat z močjo 77 kW in izpustom zgolj 99 CO2 g/km. Močnejši dizel s prostornino 2,0-litra pa bo postregel z odločnim navorom in 110 kW moči.

V času predprodaje, do konca meseca marca, bo osnovna cena Leona 1.2 TSI (63 kW) Reference znašala 13.990 evrov. Najcenejša dizelska izvedenka z opremo Reference stane od 17.007 evrov naprej. Slovenski uvoznik namerava letos prodati 340 Leonov v 3 in 5 vratni izvedbi.