Volvo Car Group pričenja s proizvodnjo prvih motornih različic nove, visoko zmogljive družine 4-valjnih motorjev. Razvoj in proizvodnja bosta potekala znotraj Volva in bosta tako oblikovala pomemben del strategije podjetja na poti k neodvisnosti.

Strategija štirivaljnih bencinskih in dizelskih motorjev ter elektrifikacije je pot, ki jo je Volvo izbral za prihodnost. S popolnim nadzorom nad razvojem, proizvodnjo motorjev in pogonov ter z zmanjšanjem števila različic motorjev je rezultat povečana fleksibilnost in večja možnost vpliva na kakovost.

V Volvovi tovarni motorjev v mestu Skövde so se priprave za pričetek proizvodnje nove Volvove platforme VEA pričele že pred približno dvema letoma. Izpostaviti velja povsem nov dodatek v tovarni za montažo novih motorjev – vse različice motorjev so narejene na isti liniji, ki teče skozi novi del tovarne, posledično je proizvodnja zelo učinkovita.

VEA sestavljajo štirivaljni bencinski in dizelski motorji. Skupaj z električnim pogonom VEA nadomešča osem motorjev na treh različnih platformah. Novi motorji bodo predstavljeni v obdobju od 2013 do 2015. V letu 2013 bo narejenih skoraj 20.000 motorjev in do konca leta bo tedensko proizvedenih kar 2.000 enot. Prve različice bodo na voljo v vozilih Volvo S60, V60, XC60, V70, XC70 in S80 jeseni letos.