Najmočnejši Golf iz produktne palete navdušuje s 300 konji in pospeškom samo 4,9 sekunde od nič do 100 km/h. Poganja ga novo konstruirani motor TSI z močjo 221 kW (300 KM), ki ni samo 30 KM zmogljivejši, temveč tudi 18 % varčnejši od predhodnika. Njegov največji navor je višji za 30 Nm in znaša zdaj 380 Nm. Za realizacijo teh vrednosti je moral motor skozi takšen razvojni program, kot ga poznajo v avtomotošportu. Izpopolnjeni štirikolesni pogon 4MOTION zagotavlja optimalno vlečno silo v vseh pogojih uporabe, med cestno vožnjo in na dirkalni stezi.

Z novim Golfom R se uspešen koncept tudi z vidika oblike prenaša na naslednjo generacijo. O športnem značaju vozila pričajo markantne odprtine za zajemanje zraka, specifičen dizajn odbijačev in stranskih pragov in nenazadnje dvocevni izpušni sistem s štirimi kromiranimi izpušnimi cevmi. Golf R z neizstopajočo, a impresivno podobo odraža športnost in zmogljivost.

Novi Golf R bo na trg prišel konec leta 2013, na voljo pa bo z ročnim menjalnikom ali z avtomatskim menjalnikom z dvojno sklopko (DSG). Serijska oprema med drugim vključuje novo razvito progresivno krmiljenje, biksenonske žaromete in 18-palčna aluminijasta platišča s pnevmatikami velikosti 225/40.