Prednost zadka.

Romunska avtomobilska znamka pod okriljem Renaulta na slovenskem trgu prodaja kot za šalo. Od leta 2005 se je v Sloveniji prodalo več kot 5.600 vozil znamke Dacia. Tudi v današnjih, ne najbolj bleščečih časih, je prodaja vozil Dacia zavidljivi, saj so letos že presegli plan s 1000 prodanimi vozili. V prihodnje bo za višje številke poskrbel še karavanski model Logan MCV.

Največja novost Logana MCV je ta, da model temelji na novem Sanderu. Posledično ne ponuja sedmih sedežev in krilnih vrat kot bivši model, ima pa zato veliko več prostora za prtljago. V osnovi kar 573 litrov. Od zlaganju zadnje klopi se kapaciteta poveča na zajetnih 1.518 litrov. Logan MCV v dolžino meri nekaj manj kot štiri metre in pol. Širina znaša 173 cm, višina 155 cm, medosna razdalja pa je enaka kombilimuzinskemu Sanderu.

Kupcem so Romuni namenili tri stopnje opremljenosti. Osnovna (serijska) Base oprema ponuja ESP, ABS, 4 zračne blazine, servo volan, tonirana stekla, brisalec zadnjega stekla. Vmesni nivo opreme Ambiance poleg naštetega vsebuje ročno klimatsko napravo, električni servo volan, centralno zaklepanje z daljinskim upravljanjem, električni pomik stekel spredaj. Najvišji nivo, opreme Ambiance, nudi še meglenki spredaj, radio s CD in MP3, bluetooth, potovalni računalnik. Pri Dacii so poskrbeli, da bodo kupci lahko s seznama dodatne opreme izbirali še bombončke kot so MediaNav (navigacijska naprava), pomoči pri parkiranju, regulatorjem hitrosti, parkirnih tipalih zadaj, eco gumbu.

Motorna ponudba je sestavljena iz štirih motornih različic. Osnovno različico predstavlja 1,2-litrski bencinski motor s 55 kW (75 KM). Druga možnost je motor z enako prostornino s tovarniško predelavo na plin. Za 800 evrov doplačila vam napeljavo vgradijo in zanjo jamčijo 5 let garancije. Dizelske barve zastopata že znani različici 1,5-litrskega motorja s 55 kW (75 KM) oz. 66 kW (90 KM).

Dacia še vedno ostaja radodarna, enostavna, zanesljiva in robustna. Kot to narekuje njen moto. Ključno vlogo pa še vedno predstavlja nizka cena. Osnovni bencinec z opremo Base se bo pričel pri 7.800 evrih, medtem, ko bo za izvedenko na zemeljski plin LPG potrebno odšteti najmanj 9.400. Dizelska ponudba bo kupcem na voljo od 10.690 in vse do 12.000 evrov, kolikor velja najbolje založeni (oprema Laureate) 1,5-litrski dCi 90.

Več v prilogi:

Cenik Dacia Logan MCV