Leta 2002 je Volvo Car Group prinesel SUV varnost na povsem novo raven s predstavitvijo Volvo XC90 – in več kot desetletje po tem ameriški inštitut za varnost IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) še vedno uvršča XC90 med najvarnejše avtomobile na trgu, z nagrado 2014 Top Safety Pick+.

»Nagrada IIHS-a poudarja prepričljivosti našega vodstva na področju varnosti. In prihajajoč povsem nov XC90, ki bo na voljo leta 2014, se bo ponašal z novimi inovativnimi varnostnimi lastnostmi, ki prinašajo novi skok proti našemu cilju, da do leta 2020 ne bo nihče poškodovan ali smrtna žrtev v novem Volvu. Naša dolgoročna vizija je, da se vozilo ne bi smelo zaleteti,« pravi Thomas Broberg, višji varnostni svetovalec pri Volvo Car Group.

Rezultati Top Safety Pick+ za XC90 vključuje dobro predstavo v testu čelnih trkov ob oviro (small overlap front test), ki prikazuje, kaj se zgodi, če sprednji kot vozila trči v drugo vozilo ali objekt, kot je drevo. Na testu 25 % sprednjega dela voznikove strani trči v oviro pri 64 km/h.

Izjemna sprednja struktura

Medtem, ko so za mnoga vozila morali uvesti znatne strukturne spremembe za doseganje dobrih rezultatov pri testu čelnih trkov ob oviro (small overlap test), ohranja XC90 isti strukturni dizajn od leta 2002, ko je bil ta sedemsedežnik predstavljen.

»Naša sprednja struktura in varnostna kletka se ponašata z mešanico različnih kakovosti jekla. Zadnji testni program IIHS potrjuje izjemne rezultate pri trkih te patentirane rešitve. Podobni strukturni principi in mešanice kakovosti jekla so uporabljani v vseh trenutnih modelih Volvo, tehnologija pa bo v nadaljnje še izboljšana v prihajajočem povsem novem XC90,« doda Thomas Broberg. Volvo XC90 je tretji model Volvo, ki si je prislužil nagrado Top Safety Pick+ organizacije IIHS. Predtem sta jo prejela še Volvo S60 in XC60 z najvišji rezultatom v novem testnem programu.