Iz korporacije Kia Motors so potrdili, da bo nova električna različica novega Soula v prodaji na globalnih tržiščih v drugi polovici leta 2014. Soul EV bo Kiino prvo povsem električno vozilo z ničelnimi emisijami, ki bo na voljo na tržiščih izven Južne Koreje.

Kiino prvo povsem električno vozilo bo naprodaj fizičnim strankam. Soul EV je električno vozilo, ki bo uporabljalo drugo generacijo baterij. Temelji na  pridobljenih znanjih in triletnih izkušnjah s celotno floto električnih Rayev.  Kia je na južnokorejskem trgu konec leta 2011 namreč začela s prodajo električnega modela Ray EV in si je v tem času pridobila veliko dragocenih in praktičnih izkušenj iz vsakdanje rabe flote Ray EV, ki je v uporabi pri različnih ministrstvih in državnih agencijah.

Soul EV, narejen na osnovi novega Soula druge generacije, je električno vozilo namenjeno vsakdanji rabi. S svojim dolgim dosegom je pisano na kožo dnevnim mestnim migrantom. Opremljeno je z zmogljivimi 27-kilovatnimi litij-jonskimi polimerskimi baterijami, s katerimi Soul EV z enim samim polnjenjem lahko prevozi več kot 200 km.

Soul EV s sprednjim pogonom je narejen na osnovi novega Soula 2014 (v Evropi ga lahko pričakujemo naslednje leto) poganja 81-kilovatni električni motor, ki proizvaja 285 Nm navora. Motor moč prenaša na prednji kolesi preko reducirane enote.

Električni Soulu EV bo imel pospešek od 0 do 100 km/h  manj kot 12 sekund, končna hitrost pa bo 145 km/h. Z namenom doseganja največje možne učinkovitosti in potencialnega dosega Soula EV se bo baterija polnila z regenerativnim zaviranjem ter pri vožnji v prostem hodu.

Polnjenje bo možno preko vključitve v standardno gospodinjsko omrežje. Čas polnjenja je 5 ur preko standardne 240V ali 230V vtičnice, oziroma 25 minut preko 100-kilovatne vtičnice (t.i. hitro polnjenje).

Odsotnost motornega hrupa v kombinaciji s posebnimi izolacijskimi materiali ustvarja izjemno tiho kabinsko okolje Soula EV. Zaradi neslišnega delovanja motorja bo zaradi varnosti pešcev Soul EV opremljen s sistemom virtualnega zvoka motorja (VESS – Virtual Engine Sound System), ki oddaja zvočni signal pri hitrostih nižjih od 20 km/h in vedno, ko se vozilo pelje vzvratno.

Tako kot novi Soul bo tudi novi Soul EV s svojim atraktivnim videzom nedvomno privlačil poglede mimoidočih, poleg tega pa ga bodo zaznamovali diskretni dodatki, ki pričajo o električnem pogonu. Novi videz je svoj navdih črpal iz leta 2012 predstavljenega koncepta Kia Track’ster.